BERGSTRÖMSGRUND CUP

Hej seglarvänner,
Att segla är fantastiskt trevligt och många av oss njuter av att bara komma ut på sjön ett par timmar.  Många av oss tycker dessutom att det kan vara ganska trevligt att kappsegla lite när vi är ute på havet. Problemet i vår lilla hamn är att få tillstånd några regelrätta veckokappseglingar för kölbåtar. Vi har alla våra liv, jobb och familjer och det kan vara svårt för oss att ställa upp på kappseglingar på förutbestämda veckodagar och tider. Därför har följande tävlingsform tagits fram för att vi ska kunna kunna komma ut på havet och kappsegla när vi själva känner att vi har tid och väder och vind är perfekta för just din båt. 


Bergströmsgrund Cup går ut på att att du seglar en bana när du själv har tid. Det bygger 110% på ärlighet, men segling är ju en gentlemans sport (läs lady om du är kvinna) och ärlighet är naturligtvis självklart i dessa sammanhang. 


Du tar din tid när när du passerar över startlinjen och återigen när du passerar över mållinjen. När du åter är i hamn går du upp i Ruffen och antecknar dina tider, (se bifogat bild). Vi seglar på SRS. Det vill säga, handikapssystemet som är utvecklat för att olika båtar ska kunna tävla mot varandra. ( Finn ditt SRS tal på  seglarförbundets hemsida eller klicka på länken BoatList  , du kan också googla på svenska seglarförbundet och SRS). Ditt SRS tal samt din SRS tid för seglingen skrivs också ner i loggen som ligger i Ruffen. Det är väldigt enkelt, Ta din seglade tid och multiplicera detta med ditt SRS-tal så får du din SRS tid! 
Banan är också väldigt enkel. Starten är mellan den gula pricken som står något syd sydväst om hamninloppet och den röda pricken som markerar grundet Black. Banan sträcker sedan åt väst, nordväst mot pricken som markerar Berströmsgrund (Väst prick) ca 3 sjömil från startlinjen. Du rundar denna prick (valfritt att runda om styrbord eller babord), vänder tillbaka mot Vejbystrand och målgången som är samma linje som vid start, dvs. mellan den gula pricken som står något syd, sydväst om hamninloppet och den röda pricken som markerar grundet Black. Tid tas när vid start, när fören på din båt passerar startlinjen samt målgång, när fören på din båt passerar mållinjen. Distansen är alltså ca 6 distans och de flesta av oss borde segla denna runda på under 2 timmar (förhoppningsvis snabbare!) 
Tävlingen är öppen från och med den 23 maj och avslutas den 31 oktober. Du får segla rundan hur många gånger du vill. Vi tar sedan dina 3 bästa resultat och räknar samman din totala SRS tid. Lägst tid vinner!  Var inte orolig för om du räknar din SRS tid fel, vi kommer att dubbelkolla alla totaltider och se till att SRS tiden stämmer. (Det viktiga är att dina faktiska tider för start och mål stämmer.) Runt den 1 december kommer vi sedan (om Corona tillåter) att träffas i Ruffen för att hylla segraren, dricka lite glögg och drömma om de seglingar som varit och om nästa års revansch!! 

Några snabba regler:

  • Tid tas när fören passerar start eller mållinjen (gula pricken som står något syd sydväst om hamninloppet och den röda pricken som markerar grundet Black)
  • Tid, rorsman, SRS tal och SRS tid bokförs i loggen som ligger på bordet i Ruffen. ( valfritt är även att notera väder, dvs vindriktning och m/s )
  • Minst tre genomförda seglingar måste genomföras för att resultat ska räknas.
  • Du får segla banan hur många gånger du vill. Dina tre bästa resultat används sedan för resultatberäkning. 
  • Västpricken vid Bergströmsgrund måste rundas, valfritt styrbord eller babord.
  • Välj SRS tal för din båt gällande med eller utan undanvindssegel  (spinnaker eller dyl).
  • Har du registrerat första seglingen med spinnaker så måste du också registrera följande seglingar med spinnaker  (undanvindssegel) och vise versa. (Alternativt kan du segla tre seglingar med undanvind segel och tre utan.) 
  • Som rorsmann får du registrera dig på olika klasser/typer, men du måste segla varje klass/typ minst tre gånger för att uppnå resultat. Exempel: Nils H-son Bååth seglar H-Båt i fyra seglingar och Sunwind 26 i fem seglingar. I resultatsberäkningarna kommer Nils att få resultatet beräknat för de 3 bästa H-båts seglingarna och de tre bästa Sunwind 26 seglingarna. Det finns alltså ingen begränsning på hur många olika klasser/typer du kan vara rorsman på. De tre bästa resultaten i varje klass/typ du seglar räknas.
  • Inget SRS avdrag görs för ”short hand”. Du får segla ensam eller med 10 i besättningen! Vi använder standard SRS med eller utan undanvindssegel.
  • Protester mottages i undantag av undertecknad. Dock kommer enbart protester behandlas där fusk eller negligering av ovan regler är uppenbara. Tävlingens syfte är att komma ut på havet och samtidigt, under någorlunda ordnade former, kappsegla. Målsättningen är givetvis att du seglar din båt enligt Seglarförbundets klassregler. Däremot är vi inte helt nogräknade med hur många dynor din båt ska ha under kappsegling eller hur många meter ankarlina dina klassregler specificerar att du ska ha, etc. 

OK, låt oss inte göra det här mer komplicerat. Hitta ditt SRS tal,  Ut och segla, ta tiden vid start, runda pricken vid Bergströmsgrund, ta tiden vid mål, registrera dina tider på pappret i Ruffen. Svårare än så är det inte! 


Alla är välkomna att vara med, även de som inte är hemmahörande i Vejbystrandshamn. Har du inte nyckel till Ruffen, kontakta mig så får du nyckel så du kan komma in och registrera dina resultat. 
Till sist vill jag också uppmana er att söka kontakt med våra unga jolle seglare på Delfinen. Erbjud en plast som gast på din båt. Förhoppningsvis kan vi väcka intresse bland våra unga seglare för kölbåtssegling. 


Ut och segla! Tävlingen börjar nu!!! 
Med vänlig hälsning,

Johan Lundström

Tävlingsledning, medtävlare, hamnkapten etc….

0703 88 14 44

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.