Hamnkapten

Hamnkapten Jonas Lyngemark tel 072-574 22 22
jonas.lyngemark@icloud.com

2024-03-17

Hamnkapten

En stor sorg har drabbat oss, vår fantastiska vän och hamnkapten sedan många år här i Vejbystrand, Johan Lundström, lämnade oss hastigt i sjukdom den 8 mars i år.

Saknaden från oss alla är enorm.

Johan ska minnas för sitt stora engagemang, sin tjänstvillighet, serviceanda och förmåga att alltid se till hamnens och dess besökares bästa. Dessutom alltid med glimten i ögat.

Johan har med sin person starkt bidragit till att Vejbystrands hamn har blivit en så populär och naturlig träffpunkt/samlingsplats.

Från oss alla -Tack Johan!

Ny på posten som hamnkapten är Jonas Lyngemark.

Johan och Jonas har som många av er vet arbetat ihop under hela ombyggnadsprojektet av hamnen, därför är Jonas mycket väl förtrogen med det som präglar hamnens särart och dess centrala plats i Vejbystrand. Jonas har ett förflutet som hamnföreningens ordförande under all ombyggnad och är numera medlem i hamnföreningens styrelse.

Hamnföreningen uppskattar mycket att Jonas åtagit sig denna så viktiga och ansvarsfulla roll.

Ni är varmt välkomna att höra av er till Jonas eller någon av oss andra i styrelsen med frågor och funderingar.

För hamnföreningens styrelse,

Jim Sandkvist, ordförande.

Ni når hamnkapten Jonas på telefon 072-574 22 22

2023-05-24

I vår hamn ligger många av våra medlemmars ögonstenar där stora investeringar har gjorts både på båt och utrustning. Dessvärre händer det att vi får ombord oinbjudna gäster som inte kan skilja på mitt och ditt och tar med saker som du har inhandlat för surt förvärvade pengar. Detta känns alltid helt fel och när man är drabbad så svider det extra mycket. Man känner sig både kränkt arg och sur.

Som hamn kan vi alla hjälpas åt att se till att vi gör det så svårt för oinbjudna gäster som möjligt.  Det enklaste vore kanske att inhägna hela området och postera beväpnade vakter med hund. Dock tror jag att de flesta håller med om att det är inte en sådan hamn vi vill ha. Vi vill ha en fri och öppen hamn där folk inte känner sig övervakade.

Dock finns några väldigt enkla tips som i särklass är de mest effektiva åtgärderna mot kränkande påhälsningar.

 • Lämna aldrig dyrbarheter i båten, ta med allt löst. Ska du köpa ny elektronik till båten så som plottrar ekolod mm, se till att du installerar elektroniken så att du kan ta med den eller delar av den hem. Fast elektronik i båten är väldigt bekväm men den är aldrig så fast att det tar tjuvar mer än ett par minuter och få loss.
 • Sätt larm i din båt. Idag finns en uppsjö av olika larmlösningar med kameror och 5G uppkoppling. Detta gör att du alltid har koll på din båt i din telefon eller surfplatta.
 • Stöldskyddsmarkera din båt, motor och utrustning. DNA märkning är väldigt effektivt och kostar enbart runt 500 sek för uppmärkning av ett stort antal objekt i din ägo.

https://www.smartasaker.se/sv/markdna-smartwater

Se till att du tydligt skyltar med att du har larm och att du har stöldskyddsmarkerat eller DNA markerat din båt och utrustning. Detta fungerar lika bra som vitlök mot vampyrer, tjuven håller sig borta från båtar som är DNA märkta och har larm.

 • Kolla din båt ofta. Försök att dagligen se till din båt. Om du kommer vara borta ett tag prata med dina båtgrannar, be dem att ha uppsikt på din båt. Meddela hamnkapten att du inte kommer vara närvarande på ett tag.

Detta var bara några relativt enkla tips hur du kan få dina grejor att lämnas i fred.

Vi gör naturligtvis vad vi kan i hamnen med kameror osv. Men i slutändan är det ditt ansvar att skydda din egendom. Om du skulle råka få påhälsning glöm inte att anmäla detta till polisen. Även ifall inget av värde har blivit stulit eller förstört är det viktigt för polisen att få reda på att något har hänt. Glöm inte heller att meddela mig om du har haft påhälsning. Det är viktigt att jag får en ungefärlig tidsuppfattning om när brottet hände för att kunna se vad som hände i våra kameror. Ett spann på mer än 48 timmar gör det väldigt svårt att identifiera, varför det är så viktigt att du checkar din båt var dag och meddelar mig om något har hänt.

2023-02-06

Vad är det som händer i hamnen i vinter?

Vi har dragit igång muddringsarbetet av hamnbassängen. Det är ungefär 2-3000 kubikmeter som ska bort. Detta är ju en ansenlig mängd! All sedimentet från botten på hamnbassängen måste tas upp, torkas och tas till en deponi.  För att kunna torka 2-3000 kubikmeter sand så måste man lägga upp allt på gräsplanen ovanför Ruffen. Man kommer ha stora ”säckar” som man pumpar in sedimentet i som också ska fungera som en vattenavskilljare. Allt vatten förs sedan tillbaka till hamnbassängen. Dessa ”säckar” måste ligga helt plant, varför man nu bygger upp med grus så att hela gräsplanen får samma nivå som uppe vid vägen. (=MASSOR AV GRUS!) Själva muddringsarbeten kommer att påbörjas i mitten av februari och beräknas vara klart till första april. Återställningen av vår vackra gräsplan tar något längre tid men ska vara åtgärdat senast den första juni. Även denna sommar planerar alltså VIF att kunna erbjuda minigolf på denna yta i samband med skolavslutningen. image0.jpeg

2022- 02- 19

Samtliga Bryggor och Kajer kommer att döpas om under våren 2022
Här följer en kort information om den nya platsnumreringen i hamnen:
De bryggor som tidigare hade namnen A och B bryggan kommer nu att kallas Södra kajen, samtliga platser kommer således ha ett S följt av ett nummer. Totalt finns 27 platser längs Södra kajen. S1 är längst in vid slipen och S27 längst ut-
C och D bryggan kommer fortsättningsvis att heta Mittbryggan, samtliga platser kommer ha ett M följt av ett nummer. M1 är platsen längst in på södra södra sidan av mitt bryggan, längst ut på Mittbryggans södra sida heter platsen M25. Längst in på Mittbryggan på norra sidan av bryggan heter platsen M26 och längst ut på norra sidan av bryggan heter platsen M5. Totalt finns alltså 51 platser på mittbryggan 25 på södra sidan.
E-kajen kommer nu att heta Norra kajen och vara numrerade  N1 till N11.
F-Kajen kommer nu att heta Västra kajen och var numrerade V1 till V5
Nya hamnplatsskyltar kommer sättas upp under våren

2020-11-27

Nu är  arbetet med at förstärka den västra piren i full gång. Ca 3000 ton med sprängsten ska få sitt nya hem längs med piren som kommer bli bredare och något högre än förut. Stenarna läggs ut så att det blir så ”kantigt” som möjligt ut mot havet. Detta kommer att hjälpa till och bryta sönder vågorna så att mindre vatten står över in i hamnbassängen. Arbetet förväntas pågå i minst sex veckor. Längst ut på sporren av piren kommer det att gjutas en mur som är ca 1,40m hög över betongplattan. Avsikten är sedan att placera väggfasta bänkar längs med muren.

Vill passa på att tacka Claes Persson som har tagit bildererna nedan av renoveringsarbetet på piren.

2020-10-30

Medlemmar i Vejbystrands Hamnförening samt övriga intresserade kallas härmed till fixardag i Vejbystrands Hamn lördagen den 7 november klockan 10:00.

Vi räknar med att hålla på ca 4 timmar. Vår egen grillmästare Kenneth Lindqvist kommer att starta grillen och tillaga lite Heberline korv!

Med tanke på COVID-19 så är inte denna fixardag obligatorisk. Vi kommer naturligtvis att vara utomhus men vi ser till att hålla avstånd till varandra Bär gärna munskydd och handskar om ni så önskar. Känner du dig förkyld eller hängig ska du naturligtvis inte komma.

2020-09-08

Slipen samt hamnplan kommer vara avstängd fredag till söndag den 11-13 september.

2020-09-01

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM HAR BÅT, BÅTTRAILER ELLER BÅT VAGGA PÅ HAMNPLAN.

Vejbystrands hamnförening kommer att genomföra asfaltering av hamnplanen i Vejbystrands hamn. Arbetet beräknas påbörjas fredag den 4 september eller senast måndagen den 7 september. Detta innebär att du som har båttrailer eller båt på hamnplan måste flytta dessa så fort som möjligt, dock senast söndagen den 6 september. Vagnar/trailers eller båtar som inte är flyttade på kommer att lyftas undan med kran. Vejbystrands hamnförening ansvarar inte för eventuella skador som kan uppstå.  Ni som har vaggor behöver inte göra något, dessa kommer att flyttas på med kran. Dock ansvarar inte hamnföreningen för eventuella skador på din vagga. Om du därför är orolig för din vagga så uppmanas du själv att flytta på den till anvisat område. Vagnar / trailrar och båtar ställs på gräset mellan ruffen och Hamnvägen. Vaggor ställs på området mellan Hamnvägen och Hamnplan (se bild nedan). Hamnföreningen uppskattar förövrigt alla som själv kan tänkas att flytta sin vagn eller vagga då vi sparar en del pengar på detta.

Slipen kommer att kunna hållas öppen de flesta dagar då arbetet pågår. Dock kommer den att stängas under ett par dagar när asfalteringsarbetet kommer igång (troligtvis i vecka 38). Arbetet ska vara slutfört senast den 1/10.


2020-08-30

Under den gångna natten, runt 12:40, befann sig ett par ungdomar som såg ut att vara i övre tonåren i Vejbystrands hamn. Med sig till hamnen hade de tagit en Husqvarna Robot gräsklippare. Denna står nu vid grinden till kohagen…..
ungdomarna drog ner vägskyltar och tog ner säkerhets utrustning (frälsarkransar) som de sedan slängde på någon båt. Det värsta av allt var att en av killarna sparkade ner en pollare som levererar el och vatten på kajen. Orsakade stor vattenläcka. Beräknad kostnad för denna vandalism beräknas till 10-20000, något som Ängelholms skattebetalare får pröjsa för.

Föräldrar, vet ni var era tonåringar håller hus på natten? Ungdomarna finns upptagna på film och det är dessvärre lokala förmågor. Hamnen kommer gå vidare med detta och skadegörelsen kommer polisanmälas.

2020-05-25

Lördagen den 13 juni är det dags för städ- och fixar dag i hamnen. Samtliga medlemmar i hamnföreningen samt övriga som är intresserade uppmanas att komma. Vi träffas utanför Ruffen kl 09:00. På agendan står bland annat att städa och organisera i teknik och ”sop” rummet. Kan även bli tal om målning både av Ruffen samt stenar. Utöver detta kommer vi som vanligt också att snygga upp i hamnområdet.

(OBS: Städdagen var planerad att äga rum den 6/6, men av olika anledningar så har vi varit tvungna att flytta på denna aktivitet en vecka framåt.)

2020-05-19

Muddringen av hamninloppet kommer avslutas i natt (19/5). Djupet i hamninloppet kommer därefter vara minst 2,5m i inseglings området. Båtar med köl rekommenderas ändock att hålla sig mitt emellan den gröna stybordspricken  och den västra pirarmen.

De varningar som tidigare publicerats angående djupet i hamninloppet (senast 05/08) är härmed ej längre gällande.

2020-05-18

Ni som har vaggor, vagnar eller båtar på gräset längs med Hamnvägen ska tänka på att allt måste vara bortflyttat från gräset senast första juni.
Vaggor och vagnar går dessvärre inte längre att placera ovanför IP utan ska ställas på gruset där de andra vaggorna står, mellan gräset och slipen. Försöka att ställa din vagga eller vagn så ”kompakt” som möjligt så att alla får plats. Märk också din vagn eller vagga med ditt namn.

2020-05-08

VARNING!

Muddringsarbetet i hamnen fortgår. Dock har arbetet temporärt  stoppats pga. starka vindar. Arbetet beräknas starta upp igen efter den 12/5. Just nu ligger en arbetspråm och blockerar halva inloppet till hamnen. Det går att angöra hamnen genom att hålla styrbord om pråmen. Dock är max djup i inloppet enbart  1,5m.


2020-05-02

Måndagen den 4/5 startar ett muddringsarbete av hamninloppet. Detta på grund av all sand som har samlats. Arbetet förväntas pågå i ca 10 dagar.
Under denna tid kan framkomligheten in och ut genom hamnen tidvis att begränsas. När arbetet är klart kommer djupet i inloppet återigen vara 240-250cm

Vi ber om överseende med att det under arbetets gång kan vara lite stökigt  men hoppas att det kommer att göra att samtliga båtar i hamnen nu har möjlighet att komma in och ut samt att vi kan attrahera fler gäster med större båtar till hamnen.

2019-11-04

Lördagen den 3 november hade vi ”fixardag” i hamnen för att städa upp och förbereda hamnen inför vintern. 15-20 medlemmar kom och hjälpte till. Bland annat så fixades

Y-bommar, slangar togs in och båtplatser rensades på förtöjningslinor och rep. Det sistnämnda har blivit lite av ett problem… Det åligger varje båtägare att rensa upp allt kring sin båtplats när man tar upp sin båt för vintern. Många låter sina förtöjningslinor sitta kvar. Dessa rep kommer med storsannolikhet att hamna i vattnet där de kommer bli obrukbara. En del båtägare har även låtit gamla förtöjningar sitta kvar och bara satt på nya vilket gör att gamla linor och rep som hänger ner i vattnet utgör en fara och risk att få in i propellrar mm. Nu är som sagt alla förtöjningsrep insamlade. De som var obrukbara har slängts, de som fortfarande verkar kunna fungera har sparats. Hör av dig till mig om du tror att du har något rep som du glömt kvar på din båtplats.  Fångstlinorna på samtliga pålade platser har också tagits bort eftersom många av dessa var i uselt skick. Dessa och kommer ersättas till våren.

2019-05-27

Det råder återigen relativt lågt vatten i hamninloppet. Vid de senaste mätningarna så är djupet max 190cm. Det är ett sandrev som åter har lagt sig precis innan inloppet mellan stranden och ”sporren”. Det är rekommenderat att man håller sig så nära sporren som möjligt när man går in och ut igenom hamnen. Djupet närmst styrbordsmärket (den gröna pinnen) är betydligt mindre, enbart runt 1m djupt.

Båtar som sticker mer än 1 m bör alltså hålla sig så nära ”sporren” som möjligt.

2019-02-20

Till dig som står i båtplatskön kommer snart ett brev i din postlåda från hamnföreningen som uppmanar dig att betala köavgiften samt fylla i den årliga intresseanmälan. Utskicket kommer att göras under första veckan i mars. Glädjande nog kan jag meddela att vi i år kommer erbjuda 11 fasta platser och 3 ettårsplatser. Observera att betalning samt intresse anmälan måste vara mig tillhanda senast den 20 mars! Inga undantag kommer att göras. Vet du att du står i båtplatskön och av någon anledning inte fått något brev från hamnföreningen den 8 mars måste du omedelbart höra av dig till mig.

2018-09-13

Som du säkert vet har vi blivit drabbade av ett antal påhälsningar i våra båtar. Framförallt verkar förövarna varit intresserad av bränsle och bränsletankar. I dag fick jag ett samtal från Polisen i Båstad som ville meddela att ett stort antal bränsletankar har blivit funna i Torekov. Polisen har tagit hand om dessa och förvaras nu på polisstationen i Båstad. Har du blivit drabbad av bränsletankstöld så är du hjärtligt välkommen att besöka polisstationen i Båstad för att se om din tank finns bland de upphittade.
De har öppet tisdag till torsdag 09:00-12:00 samt 13:00-15:00. Det går också bra att ringa dit och se om du kan komma vid annan tidpunkt om de normala öppettiderna inte passar (11414 och be att få prata med polisstationen i Båstad).

2018-08-16

Dessvärre har många båtägare haft oinbjudna gäster på sina båtar under de senaste månaderna. Det verkar som om tjuvarna mestadels har varit intresserad av att själa bränsle. Dock har det under senaste veckan också stulits andra saker. Som det verkar så har de illegala handlingarna inträffat sent på natten mellan 01:00-04:00. Vejbystrands Hamnförening ser mycket allvarligt på detta och ber alla som har blivit utsatta för dessa oinbjudna gäster att skriva en rapport på polisens hemsida. VHFs styrelse kommer också att diskutera hur vi på bästa sätt kan öka övervakningen i hamnen. Tillsvidare inbjuder jag alla er nattugglor att gärna ta en promenad ner till hamnen under de sena timmar som inkräktarna verkar att vara aktiva. Ser ni något skumt meddela gärna polisen på 11414. Ser ni något brott begås ska ni ringa 112. Ber er också att ni kontaktar mig antingen om ni har sett något som verkar konstigt eller om ni har varit utsatt för någon stöld eller sabotage i er båt.

2018-07-02

Mellan fredagen den 6 juli och söndagen den 8 juli kommer det bli regatta i Vejbystrand. Det är klassen J24 som seglar SM.  Ett antal J24 segelbåtar kommer då och besöker oss från när och fjärran. Det kommer att segla banar utanför hamnen under hela helgen. Detta innebär också att det kan bli ganska trångt i hamnen, men det är ju så det ska vara i juli månad! Även på gräsplanen ovanför Ruffen kommer det att vara fullt med folk, tält, båtar och släpkärror. Detta område kommer att stängas av  och användas för de tävlande.

Vi hoppas på goda vindar och härligt solsken!!

2018-06-12

Vad händer på hamnplanen?

Som många har sett så håller det på att byggas på hamnplanen. VHF håller på att förbereda en plats att ställa sopcontainern så att den inte i
samma grad påverkar den estetiska miljön negativt när man kommer ner i hamnen. Ett plank av samma material som service huset kommer att rama in containern så att det ser trevligare ut!

2018-06-01

Djupet i hamninloppet är nu 2,40m. Dock har det upptäckts en sten som ligger mitt emellan pirarmarna mot den västra nocken. Denna sten gör att det just här är runt 2,10m. Därför rekommenderas  båtar som sticker mer än 210cm att hålla sig så nära den norra/västra nocken man kan när man  anlöper och därefter det sikta mot den södra/östra pirnocken.

2018-05-03

Beträffande djupet i inloppet till Vejbystrands hamn kan jag nu meddela att Ängelholms kommun har kunnat ge klartecken till rensmuddring. Länsstyrelsen har givit tillstånd och utsett en extern kontrollansvarig som kommer att gå igenom förutsättningarna med entreprenören SSE som utför arbetet. Om allt klaffar och vädret är gynnsamt så är planen att arbetet ska utföras i början av nästa vecka. Arbetet beräknas ta ca två dagar. Under denna tid kan framkomligheten in och ut genom hamninloppet eventuellt att begränsas. Målet är att få bort såpass mycket sand att djupet åter blir 240cm.

2018-05-02

Renoveringsarbetet av A och B bryggan börjar nu att bli klart. Båtplats innehavare på dessa bryggor som redan lagt i sin båt och nu ligger på en temporär plats kan flytta tillbaka till sin ordinarie plats lördagen den 5 maj. För dig som ska sjösätta så råder alltså inga restriktioner efter den 5 maj. Det är dock fortfarande lite snickeriarbete som ska göras men inget som ska begränsa tillgängligheten av era hamnplatser. 

2018-04-21

Varning!

Extremt grunt vatten råder i hamninloppet. Ett sandrev har under vintern flyttat sig och blockerar nu in och utfart till hamnen. Djupet är på sina ställen enbart någon meter. Arbete pågår för att finna en lösning som innebär att sanden flyttas. För närvarande rekommenderas båtar som sticker mer än 50cm at inte angöra hamnen.

2018-03-31

Viktig information till båtplatsinnehavare på brygga A och B samt södra delen av brygga C och D

Under förra årets stormar skadades brygga A samt B (bryggorna längs med den södra piren.) Bland annat så måste några av pålarna som håller bryggan på plats bytas ut. Dessutom ska det göras ett försök att göra pålarna längre så att inte bryggan kan glida av vid högt vatten. Detta arbete kommer att påbörjas under vecka 16. Arbetet förväntas vara klart innan första maj. Arbetet innebär att man kommer under en del av tiden kommer flytta A och B bryggan och lägga den bredvid C och D bryggan. Detta innebär att för er som har platser på A och B bryggan samt södra delen av C och D bryggan inte kommer att kunna nyttja era platser innan 1 maj. Vill ni lägga i er båt tidigare så kontakta mig så får ni en temporär plats till dess att arbetet är klart.

2018-03-26

Lördagen den 24 mars hölls den sedvanliga föreningsstämman i Viktoriagårdens källare. Uppslutningen var som vanligt god. Förutom de formella förhandlingarna informerade styrelsen och hamnkapten om statusen i hamnen. Medlemmarna ställde ett antal bra frågor och kom med fina förslag och idéer som styrelsen tog till sig. Mötet avslutades med smörrebröd  från Midgårdens värdshus. Detta var mycket populärt och alla åt med god aptit!

2018-03-09

Den 24 mars håller VHF sin årliga föreningsstämma klocka 12:00 i Viktoriagårdens källare. Alla är hjärtligt välkomna både medlemmar och icke medlemmar!

180306 TON Inbjudan föreningstämma

2018-02-06

Det är alltid trevligt med alla som vill komma och besöka vår fina hamn. Så här års besöks dock hamnen av en del människor som vi inte tycker lika trevligt om. Hamnkontoret har fått påhälsning av några ej inbjudna individer som tyckte att man skulle gå in på kontoret genom ett fönster istället för den vanliga dörren! Sånt tycker vi naturligtvis inte om. Nu hade dessa bovar inte mycket lön för sin möda eftersom vi inte förvarar något av värde på kontoret mer än ett par extra nycklar till servicehuset. Dessa nycklar tog förövarna, men inget annat var tursamt nog stulet. Samtliga lås i byggnaden byts nu ut.

Rapporter från ett par av sjöbodsägarna har också inkommit. De har haft påhälsning men inget av värde verkar ha stulits.

Jag har varit i kontakt med polisen och de ber oss alla att hjälpas åt att hålla extra uppsikt på våra båtar och annan egendom i hamnområdet. Ser du något misstänkt rapportera detta genast till polisen. Som alltid ber jag er också att meddela mig om något har blivit förstört eller stulet inom hamnområdet.

2018-02-05

Sjösättning kommer äga rum den 22/4 samt 12/5. Bengts kranbil kommer som vanligt att vara på plats klockan 08:00. Meddela mig vilken dag du ämnar sjösätta.

2017-12-18

Det lackar nu mot jul och många av er kanske tror att det då borde vara ganska lugnt att vara hamnkapten. Dock är det inte riktigt så, nu börjar arbetet med planering av båtplatser inför säsongen 2018. Planen för hur vi tilldelar båtplatser kommer su ut på ungefär följande vis:

Samtliga båtplatsinnehavare ska nu ha fått utskick med information om säsongen 2018 samt faktura för båtplats. Registrerings dokumentet som ska fyllas i samt pengarna för båtplatsen måste vara hamnkapten tillhanda senast 31 januari.

Efter den 31 januari vet jag alltså hur många båtplatser vi kommer ha till dem som står i kön. Under februari månad kommer jag att tilldela tillgängliga båtplatser till befintliga båtplatsinnehavare som står i båtplatsbytarkön, alltså för de medlemmar i föreningen som har sökt om större eller mindre plats. I slutet på februari kommer utskick göras till alla er som står i kö för båtplats med information om de platser vi har tillgängliga. Detta utskick kommer göras med vanlig post och innehåller både en faktura för köavgiften på 100sek samt en registrerings/intresseallmänna. Både betalningen samt allmälan måste vara hamnkapten tillhanda senast 20 mars. OBS: Står du i kön och inte fått något utskick innan den 5 mars, vänligen kontakta mig omgående. Mellan den 1 april och 10 april kommer sedan tilldelning av båtplatser till kölistan att göras.

Jag kan också påminna om föreningens årsstämma som preliminärt är planerat till 24 mars. Mer om tid och plats senare.

Jag vill också passa på att tacka samtliga medlemmar i föreningen samt alla andra som på ett eller annat sätt är knutna till vår hamn och som hjälper till att ge hamnen liv.  Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett  Gott Nytt År!

2017-11-06

Efter en ovanligt blåsig, regnig och kall sommar så har nu denna båt säsong kommit till sitt slut. Nästan samtliga båtar är nu uppe och hamnen har rustats för vintern. Vattnet är nu avstängt på bryggorna samt elen på A och B bryggan. Den allmänna toaletten samt toalettsugen är båda stängda.

Vill också påminna alla båtplatsinnehavare att ta av och plocka upp sina förtöjningstampar på bryggor och kajer.

Vi hoppas att nästa sommar blir något mer högtrycksbetonat!

2017-10-08

Den 23 september och 7 oktober hjälpte Bengt Svensson från Bengts Kranbil oss att lyfta de större båtarna i hamnen. Totalt lyftes 30 båtar under dessa två dagar vilket är ett rekord för Vejbystrand. Det verkar som om båtarna växer i storlek för varje år och fler och fler tar hjälp av Bengt för att få upp sin båt. Den 23 september bjöd på strålande väder och det kändes nästan synd att ta upp båtar under en sådan härlig dag. Motsatsen gällde den 7 oktober. En blötare och blåsigare båtupptagning har vi aldrig haft! Det var en riktig utmaning att lyfta båtar i vinbyar upp till 15m/s, men Bengts säkra hand på kontrollerna gjorde att vi alla kände oss mycket trygga.

2017-08-18

Upptagning av de större båtarna som behöver kranhjälp kommer ske Lördagen den 23 september samt Lördagen den 7 oktober. Båda dagarna börjar vi klockan 08:00.  OBS! SENAST DEN 16 SEPTEMBER MÅSTE JAG HAR FÅTT BESKED OM VILKEN DAG DU VILL LYFTA! Beskedet lämnas till mig via mail.

2017-08-07

Den femte  augusti skulle den årliga VASS regattan åter hållas. Dock tog tävlingsledningen ett beslut att ställa in regattan på grund av  vindhastigheter på uppemot 16m/s samt grov sjö.  Fyra av de 20 tal som var anmälda beslutade sig ändå att segla banan. De tuffa förhållandena gjorde att en båt bröt och seglade tillbaka samt en annan båt fick roderhaveri och fick komma i mål med hjälp av sjöräddningen som gjorde ett fantastiskt jobb!  Trots det tuffa förhållanden som rodde kom alla som hade gett sig ut på havet denna dag hem oskadda och vid mycket gott mod! På kvällen firades det med sedvanlig regattafest, vilket var mycket lyckat! VHFs kassör tillike SS Delfinens Ordförande Peter Krumlinde med familj stod för en härligt grillad måltid som uppskattades av alla.

På tal om Sjöräddningssälskapet  vill jag på det starkaste rekommendera samtliga båtägare i vår hamn att bli medlem i denna förening. Kvinnorna och männen i denna organisation gör ett fantastiskt jobb och det känns tryggt att veta att de finns tillgängliga när saker inte går som man tänkt sig ute på sjön. Medlemsavgiften i Sjöräddningssälskapet är ett bra sätt att stötta denna förening vars syfte är att komma till vår unsätning när nöden kallar!

2017-07-19

Varning! Grunt vatten i hamninloppet!

Ett sandrev har börjat att röra sig utåt från stranden vid badbryggan mot nocken på den västra pirarmen. Sanden har nu nått nästan mitten på inseglingsrännan och djupet mellan styrbordsbordsmärket och mitten på inloppet kan vara mindre än 160 cm. Samtliga kölbåtar bör hålla sig så nära nocken på den västra piren som möjligt där vattnet ska vara runt 240 cm. Extrem försiktighet bör dock iakttagas då sandrev har en tendens att snabbt kunna flytta sig.

2017-07-18

För bara några dagar sedan skrev jag om att havstulpanerna hade börjat sätta larver. Det går nu ganska fort och som ni kan se från bilden nedan.

Bilden visar havstulpanernas tillväxt under den senaste veckan.

Denna bild är en testplatta som målats med två olika typer av västkustfärg. Den högra är Biltemas (röd) och den vänstra är VC-17 (grå).  Vi kommer på denna sida visa hur tillväxten ser ut på denna testplatta. (Som du ser så är det ännu ingen tillväxt, så hitintills pallar båda färgerna trycket!)  Kanske kan detta experiment som görs av hamnens egen havstulpanjägare, Göran Persson, svara på om det lönar sig att spendera lite mer pengar på den dyrare VC-17 färgen eller är den billigare Biltema färgen lika effektiv?

2017-07-17

Nu har samtliga vaggor flyttats bort från hamnplanen till sommar uppstälningsplatsen vid IP. VHF vill passa på att tacka er som var där och hjälpte till. Framförallt vill vi tacka Claes Persson som bistod med sin traktor och släp samt Keneth Lidqvist som lånade en välbehövd hjälpande hand!

2017-07-13

Hamnens officiella havstulpanjägare, Göran Persson, meddelar att dessa små odjur nu har börjat att sätta larver. Fortfarande är dessa larver mycket små och det är fortfarande mycket lätt att avlägsna dem. Om du har möjlighet kan det därför vara en god idé att dra upp din båt och spola av den. Alternativt,  ta på sig badkläder och cyklop, hoppa i vattnet med en borste och skrubba undersidan på din båt!

2017-07-12

Nu är uppställningsplatsen för våra vaggor och vagnar vid IP klar. På måndag den 17 juli klockan 10 kommer samtliga vaggor flyttas upp. Om du har en båtvagga som nu står på hamnplanen så är det bra om du kommer till hamnen och hjälper till. Har du inte tid eller möjlighet kommer vi se till att din vagga flyttas.

Du som har en båttrailer som står på hamnplanen måste också flytta din vagn, detta görs dock individuellt av varje båtvagns ägare. Det är bra om du också kan vara med på måndag så vi kan anvisa plats till din vagn. Om du inte kan vara med så ber jag dig att så fort som möjligt efter den 17 juli flytta din vagn till uppställningsplatsen vid idrottsplatsen. Se till att du inte ställer vagnen framför vaggorna så att de blockeras när vaggorna ska tas ner till hamnen igen i mitten av september.

2017-07-10

Den automatiska dörröppningen till den allmänna toaletten är dessvärre trasig. Felet är anmält till kommunen och kommer att åtgärdas dock kan det ta lite tid i med tanke på semestrar etc. Tänk på att när dörren ska öppnas måste fortfarande knappen för den automatiska öppningen fortfarande tryckas in, sedan får man själv öppna dörren med ”muskelkraft”.

2017-07-01

Ett stort problem för alla båtägare är havstulpaner som envisas sätter sig fast på undersidan av båten. Det finns många knep om hur man kan göra sin båt en oattraktiv hemvist för dessa oönskade gäster. Dock vet vi kanske inte så mycket som vi borde om dessa varelse och intresset för att lära sig mer om när, var och hur dessa odågor går till attack har ökat. I Vejbystrands hamn har vi vår egen havstulpanjägare  som i samarbete med Skärgårdsstiftelsen och Båtunionen ska försöka att lära sig mer. Havstulpanjägaren heter Göran Persson och ligger i sommar med sin segelbåt ”Blues” på plats D30.

Så här berättar Göran själv om sitt projekt:

”Det är Skärgårdsstiftelsen som driver detta projekt i samarbete med Svenska Båtunionen.
Syftet med det hela är att få koll på när havstulpanerna släpper sina larver och de börjar växa fast i våra båtar.
En karta över tulpanläget publiceras på http://batmiljö.se/hitta-karta/
I Östersjön är det två settlingperioder, i slutet av juli och skarven augusti-september.
Hur det är på vår sida av kusten skall bli intressant att få koll på.
Vår mätplats är den hittills västligaste mätplatsen dom har!
Vårt vatten är lite speciellt, salt Kattegattsvatten och en släng av Rönne Å som slinker förbi ibland, förmodligen rejält utspätt, men ändå…
Jag har fått en liten plastplatta, delad i två halvor, som är nersänkt i hamnen bredvid min båt på ca 1 meters djup.
Den ena halvan skall jag räkna larverna på, när de börjar sätta sig, sedan skrapa ren, den andra halvan skall jag låta vara orörd, för att se den totala mängden.
Sedan kan man jämföra om det hjälper att tvätta båten efter första settlingperioden, eller inte..
För att göra ett eget litet test förfärdigade jag en likadan platta och målade den ena halvan med VC17 och den andra halvan med Biltemas bottenfärg.
Bara för att kolla!
Den plattan tänker jag inte skrapa ren, utan jämföra de olika produkternas effekt.
Hittills har jag inte sett någon påväxning, sjösatte plattorna vid midsommar.”

Vi tackar Göran för sitt arbete med dessa odjur!  Jag kommer publicera havstulpanvarningar från Göran på denna sida.

2017-06-20

Som många av er redan vet så är det planerat att flytta alla båtvaggor och släpkärror bort från hamnplanen och ställa dem ovanför idrottsplatsen vid fjärrvärmeverket. Dessvärre är marken fortfarande inte iordningställd så tillsvidare så får vagnar och vaggor stå kvar på hamnplanen. Om platsen blir iordningställd innan säsongen är över och en flytt blir aktuell kommer ni som har vaggor och vagnar bli informerade plus att jag kommer skriva om det här.

2017-06-18

Frukost frallor i hamnen! Vecka 27-32 kommer brödbilen från Centrum konditoriet i Munka Ljungby till hamnen i Vejby. Under vardagar kommer bilen runt 08:30 och på helgerna runt 09:30.

2017-06-01

Koden till toaletter, duchar och sopkontainer har blivit ändrad. Vänligen skicka mig ett sms  (0703 88 14 44 )  skriv ”Kod?” samt ditt namn och båtplatsnummer, så skickar jag tillbaks den nya koden till dig.

2017-05-30

Vän av ordning har säkert lagt märke till att det fortfarande ligger ett antal större båtar på uppställningsplatsen ovan hamnplan. Enligt hamnordningen ska ju dessa vara sjösatt innan 1 juni. Av olik anledningar har dessa båtägare haft förhinder att sjösätta tidigare. (Vilket har godkänts av mig!)  Sjösättning kommer docka att äga rum söndagen den 4 juni då vi har ordnat så att Bengt med sin kranbil kommer och sjösätter dessa båtar. Finns det någon ytterligare som behöver  sjösätnings hjälp nu på söndag så går det bra att kontakta mig.

2017-05-26

Till dig som står i båtplatskö för hamnplats så är nu köplatslistan uppdaterad och kan ses under fliken ”Båtplatskö”. Under maj månad varje år gör vi en storstädning i listan. Om vi inte har hört från dig efter det utskick du fick i brevlådan tidigare i våras och om du inte har betalt in den årliga köavgiften som skulle varit inbetald den 20 mars så tas du bort ifrån kölistan. De som har betalt in sin köavgift men sagt nej till båtplatserbjudande tre år på raken flyttas längst bak i listan.  I år togs ett 10-tal individer bort från listan efter att vi inte hört något eller fått någon betalning för den årliga köavgiften. Tänk på att om du byter adress så måste du låta mig veta så att du inte missar det årliga utskicket!

2017-05-23

Elen på södra bryggan (Brygga A och B) är ur funktion. Vinterns stormar gick hårt åt elstolpar och kontakter och en hel del måste bytas ut. En hel del material måste också beställas vilket tar lite tid. Dessvärre beräknas därför inte elen på bryggan vara tillbaka förren runt 5 juni.

2017-05-21

Lördagen den 20 maj hade vi fixardag i hamnen men innan arbetet satte igång så hade hamnföreningens styrelse med Peter Krumlinde i spetsen ordnat en riktigt trevlig Gökotta. Klockan 07:00 kom ett antal morgonpigga individer för att deltaga i denna aktivitet. Det serverades Jansons frestelse, sill och potatis som smakade ypperligt denna vackra försommar morgon. Utöver Peters kulinariska färdigheter så bjöds det också på musikalisk underhållning av Sven-Olov ”Bullen ” Svensson och hans 3 mans orkester. Man kunde inte annat än njuta! Tack Peter och Sven-Olov för att ni förgyllde vår lördagsmorgon! 

Efter Gökottan hade alla samlat krafter för att gå till verket och städa och fixa i hamnen. Bland de saker som gjordes kan nämnas; Målning av pirarmar, stenar och suggor i vitt, samt målning av röd signalfärg på babordsmärket längst ut på pirnocken och längs service kaj. Funktionskontroll av el och vatten, målning av ruffens fönster, upphängning av vattenslangar och frälsarkransar, utplacering av soffor och bord, sopning av södra slipen samt mycket mekanisk ogräsbekämpning runt hamnområdet och Ruffen.  Stort tack alla ni som deltog! Ni har varit med och gjort hamnen ett ännu lite trevligare ställe att vistas på!

2017-05-16

Den 20 maj i samband med vår Gökotta och Fixardag kommer jag att dela ut årets båtplatsdekaler. Alla båtplatsinnehavare måste ha årets dekal på sin båt väl synligt från brygga eller kaj. Dekalen ska vara på plats senast 1 juni. Har du inte möjlighet att hämta din dekal på lördag den 20/5 så vänligen kontakta mig.

Vill också påminna samtliga medlemmar om fixardagen den 20/5 som i år föregås av Gökotta. Det är samtilga medlemmars skyldighet att hjälpa till vid fixardagen. Naturligtvis kanske inte dagen passar alla och dispans kan ges till de medlemmar som av familjeangelägenheter eller jobb ej kan närvara. Dock hoppas jag att så många som möjligt av våra dryga 100 medlemmar kommer at visa sig!

2017-05-15

Nu börjar Vejbystrands hamn linka en hamn igen när båtarna börjar att sjösättas. Dock är det många båtar som fortfarande inte är ilagda och detta är naturligtvis ok, dock vill jag nu påminna alla båtplatsinnehavare om vad som gäller. Speciellt vill jag påminna om vår Hamnordning § 7.4 och 7.5

Samtliga stora båtar som ligger på hamnplan ska vara sjösatta innan 1 juni. Som båtplatsinnehavare måste du meddela mig senast 24 timmar innan du lägger i din båt, detta gäller samtliga båtplatsinnehavar! Som båtplatsinnehavare måste du också meddela mig om din båt kommer vara frånvarande från sin plats i mer än 24 timmar.

Anledningen till dessa regler är för att vi ska kunna husera kort och långtidsgäster. Alla gästande båtar måste kunna flytta sig inom 24 timmar så att du som båtplatsinnehavare får tillgång till din plats när du väljer att sjösätta eller kommer tillbaka från en semestersegling.

Gästbåtar, både lång och korttidsgäster, är en viktig inkomstkälla för hamnen. Jag ber därför samtliga båtplatsinnehavare att hjälpa till med  ”24 timmars regeln” så främjas vår gemensama föreningsekonomi! (I vissa särskilda fall kan undantag till 24 timmars regeln göras efter överenskommelse med mig.)

2017-05-08

Protokollet från föreningsstämman som hölls den 9 april finns att läsa under fliken ”Om Vejbystrands hamn”, längst ner på sidan.

Som Du kan se har föreningen redan vidtagit en av punkterna som kom upp på stämman där en majoritet av medlemmarna krävde att något måste göras åt den södra slipen! Detta är nu åtgärdat och förhoppningsvis kommer det bli lättare att nu använda slipen.

2017-05-04

Nu är renoveringen av södra slipen klar och kan åter användas. Förhoppningsvis gör den förlängda betong rampen det lättare att sätta i och ta upp båten!

2017-05-03

Som du kanske har upptäckt så har vi satt upp ett grönt styrbordsmärke utanför hamninloppet. Detta för att se till att man håller sig på babord sida om pricken eftersom det innanför denna position är mycket grunt. Dock vill jag skicka ut en liten varning. Mitt i inseglingen till hamninloppet är det just nu runt 240 cm djupt dock grundar det upp snabbt in mot land ca 2,5 m babord om styrbordspricken är det bara 140 cm djupt. Därför är det bästa att gå så nära den västra piren som möjligt när du seglar in och ut, speciellt om du har en båt som sticker mer än 1,3m.

2017-05-02

Idag gjöts förlängningen på den södra slipen. Förhoppningsvis kommer det nu att bli mycket enklare att sätta i och ta upp båten utan att bilen spinner loss i gruset!

2017-04-24

Den södra slipen i hamnen har sedan hamnrenoveringen brottats med en hel del problem. Det är inte själva slipen som är problemet utan gruset som ligger på hamnplanen ovanför slipens betongplattor. Många fordon har spunnit loss och det har varit svårt att få fäste i branten ner mot slipen och vattnet. Detta är naturligtvis en säkerhetsrisk samtidigt som mycket sand och grus har runnit ner i hamnbasängen och har försvårat sjösätning.

VHF alokerade pengar redan för tre år sedan som skulle täcka asfaltering av hamnplanen. Dessvärre har detta arbete stoppats på grund av diverse olika saker. Det första som satte stopp för arbetet var att kommunens miljökontor bad oss att vänta tills att man hade gjort en miljöprövning av marken vi skulle asfaltera. Man var rädd att marken innehöll olika former av gifter efter mer än 150 års båtarbeten med bottenfärger och slipdamm etc. Utredningen utfördes förra sommaren med goda resultat (Inga påtagliga miljögifter fanns i marken.) Nu har kommunen bett oss att inte asfaltera förrän man har utträtt var och om en ny spolplatta ska inrättas. När denna utredning är klar vet vi inte. Hamnföreningens styrelse känner dock inte att vi kan vänta längre, säkerheten måste få prioritet. Även då vi inte kommer asfaltera hela hamnplanen, vilket hade varit trevligt och den bästa helhets lösningen, så kommer vi nu att förlänga den nuvarande slipen med 8-9 meter a gjuten betong. Detta får ses som en temporär lösning till dess att vi kan ta ett helhetsgrepp om asfaltering och spolplattor. Lösningen kommer att innebära att i och upptagning av båtar kommer att bli både enklare och säkrare.

Slipen kommer stängas för arbetet fredagen den 28 april och åter öppnas senast lördagen den 6 maj. Båtägare som vill sjösätta under denna period hänvisas till den norra slipen vid SS Delfinen.

Vill också påminna om att VHF nu tar betalt för användandet av slipen (gäller inte medlemmar och hamn/landplatsinnehavare.) Avgiften betalas via GoMarina appen som kan laddas ner gratis och där du sedan registrerar dig själv och din båt.

2017-04-21

Att bada i hamnen och hoppa och dyka från pirarmarna har i alla tider varit en populär aktivitet under varma sommar dagar bland byns ungdomar. (Även nuvarande hamnkapten sysslade med detta under sin uppväxt, till dåvarande hamnkaptens stora förtret!) Det har dock aldrig varit tillåtet att göra detta men när hamnen var mindre och det inte var så mycket trafik så kanske detta var mer ok än idag. Under de sista åren har vi haft ett antal nära händelser där båtar som kommer in och ut igenom hamnen inte har sett badande. Det har till och med varit tillfälle där någon ung man eller kvinna vill visa sitt mod och hoppar rakt framför en inkommande båt. I vår hamnordning står det klart och tydligt att bad i hamnbasängen eller hamninloppet är förbjudet. Nu har vi förstärkt detta genom att ha satt upp tydliga skyltar på varje pirarm så att det inte ska råda någon tvekan om att detta ej är tillåtet. Badförbudet är till för allas säkerhet och jag hoppas att vi nu slipper se några fler incidenter mellan båtar och badande.

2017-04-20

Idag fick Vejbystrandshamn besök av en pråm från Svensk Sjö Entreprenad  (SSE). Pråmen och dess besättning, bestående av tre dykare och en kapten kommer att lyfta upp all sten som har ramlat ner i hamnbassängen från
priarmarna under vinterns stormar. Andra undervattenjobb kommer också att utföras så som  att fixa till pålar och förtöjningar av flytbryggor.

2017-04-13

Vejbystrands hamn har inlett ett samarbete med GoMarina. Betalningar för gästplatsavgifter samt slipavgifter görs numera genom GoMarinas app som finns att ladda ner till din smart phone. Har du ingen smart phone så ber jag dig att kontakta mig via telefon så snart som möjligt efter du angör hamnen eller använder slipen.

Avgift för gästande båtar är 200sek per dygn och slipavgiften är 50sek per dag. Dubbel avgift kommer att tas ut för dem som ej har betalt hamnavgift vid kontroll.

2017-04-10

Söndagen den 9 april hölls VHFs årliga stämma. Mötet var som vanligt välfyllt och många intressanta diskussioner fördes.

Styrelsen som valdes för 2017 inkluderar Per Bjuvsten Ordförande, Johan Lundström Hamnkapten, Thomas Östensson Sekreterare, Peter Krumlinde Kassör, Björn Roxlin, Peter Knagh, Michael Kurdve, Göran Persson och Pär Rampe.  Förutom sedvanliga redovisningar av aktiviteter och ekonomi diskuterades den absoluta nödvändigheten av att asfaltera nedfarten till slipen. Just nu väntar föreningen på att kommunen ska utreda en eventuell spolplatta och dess placering. Flera medlemmar var väldigt tydliga med att vi inte kan vänta på kommunens utredning utan måste göra något åt situationen så snart som möjligt. Styrelsen tog detta till sig.  De svagheter som existerar i hamnen och som orsakar skador vid stormar diskuterades också. Ordförande informerade om att kommunen har budgeterat för en utredning av kommunens samtliga hamnar för att få en lösning på hur hamnarna kan bli bättre stormsäkrade.  Frågan om husbilsparkering togs också upp av styrelsen. Som läget är nu får inte husbilar parkera i hamnområdet. Kommunen menar dock att det är upp till föreningen att söka om husbilsparkering. Ordförande förklarade att det i så fall skulle röra sig om 4-5 parkeringsplatser. Omröstning med handuppräckning gjordes och en klar majoritet av medlemmarna röstade för att föreningen skulle inkomma med en ansökan till kommunen om 4-5 husbilsparkeringar.

Stämman avslutades med sedvanliga smörrebröd från Snitten, vilket alltid är en succé!

2017-04-07

För er som just nu håller på att vårrusta era båtar vill jag meddela att Bjärekraft kommer stänga av elen i hamnen måndagen 10 april mellan klockan 12:45-13:45

2017-04-06

Efter vinterns stormar har vi funnit ett stort antal stenar och klippblock i hamnbassängen och hamninloppet som har blåst ner från pirarmarna. Dessa kommer att tas bort under april månad. Dock vill vi be om försiktighet om du tänker angöra hamnen innan den 1 maj. Du bör inte lägga till längs med pirarmarna utan välj någon av de tomma ordinarie platserna. Om din båt sticker mer än 1,60m bör du överväga att inte angöra hamnen alls innan den 1 maj. Har du några frågor så får du gärna höra av dig till mig. 0703 88 14 44.

2017-02-16

Snart är det dags att börja fixa båtarna! VHF har inhandlat två nya slipmaskiner som ska vara väldigt effektiva. Dock är huvudanledningen till detta inköp att dessa maskiner inte enbart är effektiva utan ett mycket bra miljövänligt alternativ då de tar hand om de giftiga slipdammet. Kontakta mig för att få låna en av dessa maskiner. Vill också påminna dig om att du kan lära dig mer om hur du kan ta ditt miljöansvar när du fixar båten på Hav och Vatten myndighetens hemsida (Gå in på vår ”Miljö” sida så finner du en länk)

2017-02 -10

Står du i kö för båtplats så kan jag meddela dig om att du kommer få ett utskick innan den första mars. Registrerings dokumentet samt köavgiften (100sek) måste vara inlämnat och betalt senast den 20 mars.

I år har vi 23 ettårsplatser samt 1 fastplats som kommer erbjudas till de som står i båtplatskön.

OBS, Står du i kön och inte fått något utskick innan den 5 mars, hör då omedelbart av dig till mig.

2017-02-08

Sjösättning kommer äga rum den 29/4 samt 6/5. Bengts kranbil kommer som vanligt att vara på plats klockan 08:00. Meddela mig vilken dag du ämnar sjösätta.

2016-06-26

Sommaren är här och full fart råder nu i Vejbystrandshamn! Från och med med måndagen den 27 juni har vi, precis som förra året hjälp av IMG_3595Troy Frisk som kommer arbeta som hamnvakt och se till att saker och ting flyter på som det ska i hamnen. Troy kommer att finnas tillgänglig i hamnen mellan 09:30 – 18:00 varje vardag fram till den 12 augusti. Sök gärna upp Troy om det är något du behöver hjälp med.

Dessvärre kommer jag själv som hamnkapten att behöva vara ledig ett litet tag pågrund av en längre utlandsvistelse kopplat till mitt ”ordinarie” arbete. Jag kommer därför inte synas till i hamnen under juli och augusti . Dock kommer ju som sagt Troy att finnas tillgänglig. Dessutom kommer VHFs styrelse att turas om att ha uppsyn över hamnen och se till att saker och ting rullar på som vanligt. Vill du komma i kontakt med hamnen under den tid jag är frånvarande så ring 0768 01 93 90

2015-12-13

För två veckor sedan drog stormen Gorm in över Vejbystrandshamn. Förödelsen var stor. Både den södra och mitten bryggan har fått skador. IMG_0844 - Kopia
I samråd med Ängelholmskommun har vi bestämt att bryggorna ska tas upp på land för översyn. Många stenar från både den västra och södra piren har flyttat sig och en hel del sten har nu hamnat i själva hamnbassängen. Vi pratar nu med kommunen om nödvändigheten att ta ett helhetsgrepp för att höja och förstärka framförallt den västra piren för att kunna bättre stå emot havets krafter. Stormen orsakade också stora el problem för oss. Bland annat så har den elektriska låsmekanismen till toaletterna blivit skadad varför dessvärre inte toaletterna för tillfället går att nyttja. Förhoppningsvis kommer el problemen att åtgärdas i början av januari. Vår förhoppning är att storm renoveringen med skadade bryggor och pirar kommer vara åtgärdat till sjösättningen i april.

IMG_0848 - Kopia IMG_0847

2015-08-28

Det har blivit ändring i Båtlyftsdagarna. Planen från början var att lyfta den 10/10 samt 17/10. Några av er tyckte detta var för sent, därför är nu den 17/10 utbytt till Lördagen den 26/9.

Dagarna vi lyfter är alltså:
26/9
10/10

För att vi ska kunna få Bengts kranbilar att hålla sitt vanliga pris måste vi lyfta runt 10 båtar på respektive dag. För att se till att vi får tillräckligt många på respektive dag så måste jag få besked från er samtliga vilken dag ni önskar lyfta. Detta besked vill jag ha senast den 11/9, via mail

Jag hoppas någon av dessa dagar kommer att passa dig. Det är en stor fördel för oss alla om vi kan göra upptagningen tillsammans, eftersom jag då får lättare att arrangera hamnplanen. Jag önskar därför in i det längsta att enskilda upptagningar inte sker.

2015-08-19

Än är det ett tag innan båtsäsongen är slut och förhoppningsvis har vi många fina båtdagar framför oss innan det är dax att ta upp båtarna på land. Vill dock  informera att kranbil för upptagning av de större båtarna är beställd till lördag den 10 och 17 oktober. För dig som är intresserad av att nyttja kranbilen ber jag att du kontaktar mig, helst via mail, och meddelar vilken dag du vill lyfta.

2015-07-14

Vi har fått förstärkning i hamnen! Troy Frisk kommer från och med IMG_3595måndag den 13/7 fram till mitten av augusti hjälpa till som hamnvärd. I hans uppdrag ingår både arbetsuppgifter för VHF och för segelsällskapet Delfinen. Förutom att hjälpa till med att ta emot gästande båtar kommer han också att hjälpa till med den allmänna skötseln samt stötta Delfinen med diverse olika projekt och uppgifter.

2015-07-05

Det blir ingen flytt av vaggor och vagnar. Området ovan idrottsplatsen där VHF har fått lov att ställa vaggor och vagnar under sommarsäsongen annvänds av de entreprenörer som jobbar på idrottsplatsen. Detta gör det inte möjligt för föreningen att annvända området som uppstälningsplats under 2015. Vaggor och vagnar får därför stå kvar på hamnplan.  Till nästa säsong, (juni 2016) är dock tanken att ekipagen ska kunna stå på området igen.

2015-06-29

Idag startade SS Delfinen seglarskolan i Vejbystrand. Ett stort antal deltagare är anmällda till de olika kurserna som kommer genomföras IMG_3567fram till den 24 juli. Detta innebär att det kommer vara fullt liv i hamnen under denna tid, vilket vi naturligtvis tycker är jätte kul! Dock vill jag be er erfarna båtförare och seglare att visa hänsyn till dessa våra nyaste seglare. Föregå med gott exempel och visa våra nya adepter i hamnen vad gott sjömanskap är!  Jag vill också, i och med detta, påminna alla om att badförbud råder från pirarmarna. Under förra året hade vi ett flertal nära incidenter där badande dök från piren rakt framför inkommande eller utgående båtar.  Hamninloppet är ett mycket farligt ställe att bada på!  Därför är det nu absolut förbjudet att dyka eller hoppa från piren!

IMG_3569

2015-06-24

Glöm inte att checka vädret innan du går ut på sjön! Vi har nu lagt till en vädersida som du kan finna i menyn ovan. Här kan du finna en del bra länkar till olika väder sidor med prognoser och vädervarningar. Du finner även en länk till en väderskola för seglare (även applicerbar för dig som inte har mast på båten)!

2015-06-18

Det har blivit bestämt att de medlemmar som har vaggor eller båtvagnar på vinteruppstälningsplatsen på hamnplanen ska flytta dessa under sommarsäsongen. Ängelholms kommun tilldelade ju oss en plats ovan idrottsplatsen  förra året där vaggor och vagnar kunde stå. Tanken var att vi skulle göra likadant i år. Dock har kommunen lovat de entreprenörer som håller på att arbeta på idrottsplatsen att de kan nyttja samma område som uppstälningsplats för schaktmassor, maskiner etc. VHF håller på att diskutera en lösning med kommunen men tillsvidare får vagnar och vaggor stå kvar på hamnplan. Dock ber jag varje båtägare som har vagn eller vagga att se till att det ser så snyggt och prydligt ut som möjligt runt ekipagen.

2015-06-15

Båtplatskölistan är nu uppdaterad och kan finnas under fliken Båtplatskö. Denna lista uppdateras på denna sida i juni månad varje år. Just nu har vi ca 130 personer i kön. Väntetiden på att få fast båtplats kan beräknas till mellan 10-15 år. 20 personer har i år lyfts ur listan samt ytterligare 6 har flyttats längst bak i kön. För att stå kvar i kön måste den årliga köavgiften på 100sek betalts in. De som inte betalar stryks från listan. Man kan tacka nej till båtplats två år på rak, tackar man nej det tredje året (eller inte svarar på den förfrågan som skickas ut) flyttas man längst bak i kön.

2015-06-09

El försörjningen på samtliga bryggor och kajer ska nu vara åtgärdat. Däremot så har vi ett jordfel på strömtillförseln till uttagen på uppstälningsplatsen. Detta är ännu inte åtgärdat. IMG_3507

Vi har också haft problem med ett vattenläckage vid både A-B samt C-D bryggan. Detta kommer också att åtgärdas.

För alla er som väntar på att båtplatskölistan ska uppdateras så kommer detta att ske innan den 1 juli.

Vill också meddela alla er som har mast på er båt och någon gång skulle behöva ta er upp i pinnen för att åtgärda eventuella problem, hamnföreningen har en eminent båtsmansstol som ni gärna får låna.

2015-05-18

Söndagen den 17 maj hölls hamnföreningens årliga stämma. Som vanligt var den välbesökt! Föreningens Ordförande Jonas Lyngemark samt IMG_3548kassör Britt Kronfält avslutade sina uppdrag i styrelsen. Både Jonas och Britt har sedan 2010 gjort ett fantastiskt arbete för föreningen och kommer båda vara mycket saknade i styrelsens framtida arbete! Till ny ordförande valdes Per Bjuvsten och till IMG_3549ny kassör valdes Peter Krumlinde. Utöver  Per och Peter valdes även Ann Lönnberg in som ledamot i styrelsen. En hel del intressanta diskussioner fördes och förslag på förbätringar i hamnen kom från några av medlemmarna. Det som de flesta är överens om är att det måste göras något åt den västra
pirarmen för att stoppa framtida stormskador. Styrelsen informerade om att Ängelholms kommun tittar just nu på möjligheter att åtgärda detta. Dessutom så diskuterades åter nödvändigheten av bättre inseglings markeringar. Som det är nu kan det vara
svårt för de som inte känner till hamnen att navigera rätt.
Alla verkaderätt angelägna om att få inseglingen markerad med prickar, eller någon form av enslinje för att göra inseglingen säkrare. På det stora hela var stämman en givande tillställning som avslutades med smörgåstårta!

2015-05-07image

Nu äntligen är våren här och vår hamn börjar sakta men säkert fyllas av båtar!

Renovering av de skador som skedde efter stormen i vintras är nästan slutförda. Det som återstår är att förtöja ett par av kjedjorna som håller A och B bryggorna förankrade i botten. (Dock är det ingen fara att annvända och förtöja i bryggan.) El och vatten stolpen längst ut på den västra pirarmen ska också bytas ut. .Stenarna som hade blåst ner från piren och hamnat i hamn inloppet är också upplockade vilket innebär att djupet på 2:40 m i hamnen är återställt.

Jag vill påminna alla båtägare om att meddela mig 24 timmar innan sjösättning. Det samma gäller om du ska vara frånvarande från din plats i mer än 24 timmar under säsongen.

2015-03-14

På Annandag Påsk (6/4) har vi fixardag i hamnen. Vi ska då se till att göra hamnen snygg och trevlig inför säsongen.

På agendan står bland annat att städa på hamnplan, fixa vatten slangar, laga y-bommar samt lite annat smått och gott! Vi träffas kl 10:00 och räknar med att vi är klara innan 15:00.


2015-02-14

Vi har i år nöjet att erbjuda 12 ettårsplatser för de individer som står i kö för båtplats. Brev med information kommer skickas ut till alla i kön runt den 20 februari. Tänk på att du måste lämna svar och betalt in din köavgift senast den 15 mars. Jag är stenhård med detta, sent inkommna betalningar eller intresseanmälningar innebär att du inte kommer erbjudas båtplats 2015.

Står du i kön och inte fått vårt utskick innan den 25 februari måste du ta kontakt med mig så snart som möjligt.

2015-01-24

Nu är det snart dags att börja vårrusta båten och planera för sjösättning!

Jag har bokat kranbil för de båtägare som vill ha lyfthjälp för att få båten i sjön.IMG_2420

Datum för detta blir lördagen den 18 april samt lördagen den 25 april.

Vi börjar båda dagarna kl 08:00, samtliga som ska sjösätta förväntas vara i hamnen vid denna tidpunkt. Som vanligt hjälper vi varandra så att sjösättningen blir så säker och effektiv som möjligt!

Vill att samtliga som är intresserade anmäler detta till mig via mail och indikerar vilken av de båda dagarna som ni vill sjösätta. Är tacksam om jag kan få denna information minst två veckor innan.

2015-01-11

Natten mellan den 10-11 januari slog stormen Egon till mot Vejbystrandshamn. Det var inte bar vinden, som i byarna uppnådde orkan styrka, som var problemet utan även ett relativt högt vattenstånd som var uppe i nästan 1,5 m över det normala. Precis som i stormen för drygt ett år sedan tog våra flytbryggor stryk.

Nedan bilder är tagan morgonen den 11 januari. 
IMG_3458 IMG_3462 IMG_3463 IMG_3464 IMG_3465

IMG_3467 IMG_3468 IMG_3469
IMG_3478 IMG_3479 IMG_3480
IMG_3484 IMG_3486

2015-01-08

VHFs två medlemstoaletter är nu åter öppna! Den tredje toaletten som står allmänheten till förfogande är stängd. Denna toalett sköts av Ängelholms kommun och kommer troligtvis att åter öppna i maj. Som jag skrev tidigare kommer vi att behöva byta koden till låset lite oftare. Vill du ha koden till toaletten så Skicka mig ett SMS på 0703 88 14 44,  skriv KOD samt ditt namn och ditt båtplats nummer. Koden kommer enbart ges ut till VHFs medlemmar samt betalande gäster.

Som jag skrev tidigare ber jag er också att hålla koden för er själva, är det någon som vill komma in så får de kontakta mig.

Nu på vintern kommer vi inte att städa toaletten lika ofta som på sommar halvåret. Jag vill därför be er att hjälpa till att hålla det rent och snyggt efter det att du har brukat faciliteterna.

2015-01-05

God fortsättning på det nya året! Jag hoppas att ni alla får ett riktigt fint båtår 2015!

Dessvärre slutade förra året med lite skadegörelse i hamnen. Dels fick vi en ruta inslagen i ”Ruffen” dels har vi haft besök på föreningens toaletter (dvs de toaletter som är till för er som medlemmar). Någon har  grisat ner och skruvat av dörrhandtag mm. Vi hade önskat att vi kunde ha medlemstoaletterna öppna även på vintern men måste nu tillfälligt stänga dem. Troligtvis är det någon som ej är behörig till toaletterna som fått tag i koden.  I framtiden är det väldigt viktigt att ni som medlemmar i föreningen håller koden för er själva. Har ni barn eller ungdomar så ber jag er som föräldrar att säga till era unga att inte ge ut koden till kompisar. Är det någon som ber er om koden så hänvisa till mig. Jag kommer också se till att byta kod ungefär var 14-dag. När du behöver en ny kod så skicka ett SMS till mig (0703 88 14 44). I SMSet anger du bara ”Kod”  samt ditt namn och båtplats nummer.

Vi har i slutet på december skickat ut fakturor och registrerings papper till samtliga båtplatsinnehavare. Detta ska vara inskickat och inbetalt senast 31 januari.

Till er som står i båplatskö räknar vi att skicka ut faktura för köavgift samt information om eventuella lediga platser någon gång under februari månad. Vi väntar på att samtliga som har fast båtplats ska anmäla om de är intresserad av att nyttja sin plats eller eventuellt om någon säger upp sin plats. Denna information ska jag alltså ha senast den 31 januari. Efter denna datum kan vi  gå ut med eventuella erbjudande  till er som står i båtplatskö.

En glad Hamnkapten!

En glad Hamnkapten vid rodret!

2014-06-22

Nu är Kölistan till båtplatser uppdaterad! För närvarande har vi drygt 130 som står i kö för båtplats i vår vackra hamn. Väntetiden på att få fast båtplats kan beräknas till mellan 10-15 år. För att stå kvar i kön måste den årliga köavgiften på 100sek betalts in. De som inte betalar stryks från listan. Man kan tacka nej till båtplats två år på rak, tackar man nej det tredje året (eller inte svarar på den förfrågan som skickas ut) flyttas man längst bak i kön.

BÅTPLATSKÖ Juni 2014 Blad1

2014-06-10

Nu börjar det kännas som om båtsäsongen är här på alvar! De flesta av våra båtplats innehavare har fått båten i sjön. Jag vill dock påminna er alla om att kontakta mig om du IMG_3054ska vara frånvarande från din plats i mer än 24 timmar samt att du kontaktar mig igen 24 timmar innan du kommer tillbaka till din plats. (Om du inte gör detta kan du riskera att det ligger en gästbåt på din plats och du får lägga till längs ytterpiren, vilket kanske inte är vad du vill när du kommer hem från din semester vistelse på havet!)

Till alla er som står i kölistan så håller vi just nu på att revidera den lista som ligger ute på hemsidan. Planen är att en ny lista ska publiceras under juni månad.

Vi vill också meddela att ställplatsen för husbilar åter är öppen. Vi välkommnar upp till 5 fordon per natt på de markerade platserna på grusplanen där vi har uppstälningsplats för båtar under vinterhalvåret.

Som många säkert har lagt märke till är bygget med vårt servicehus i full gång. Detta beräknas vara klart någon gång i början av juli.

2014-04- 12

Jag har nu meddelat samtliga som står i båtplatskö och har erbjudits båtplats 2014. Den nya kölistan kommer uppdateras innan 30/6.

Alla båtägare som har vaggor eller vagnar på hamnplan måste flytta på dessa innan 1/6. Hamnföreningen har ordnat ett förvaringsställe vid återvinnings stationen vid idrottsplatsen. (Detta gäller inte båtägare med fast landplats).

2014-02-16

Till dig som står i båtplatskö kommer information om tillgängliga platser skickas ut under nästa vecka. Det är viktigt att du svarar på detta utskick samt betalar in köavgiften för 2014 senast den 20 mars. Nya platser kommer att tilldelas runt 1 april.

2014-02-15

Snart börjar bygget av hamnens nya servicebyggnad!

Inom ett par veckor kommer den nya byggnaden som kommer inhysa toaletter, duschar, sopstation samt nytt hamnkontor att påbörjas. Byggnaden kommer att vara placerad där maststället idag står och beräknas senast vara färdig i mitten på juni.

Restaureringen av skador på bryggor mm. som orsakades av vinterns stormar kommer också påbörjas inom kort. Målsättningen är att hamnen kommer vara fullt funktionsduglig med alla platser tillgängliga senast 1 maj.

2013-12-30

Nya regler gällande säsongsgästplatser!

Är du intresserad av säsongsgästplats under 2014 ber jag dig att ta del av de nya regler som gäller. Vad som gäller inför 2014 kan du läsa mer om under fliken ”Hamnordning”.

I Hamnordningen kan du också läsa om nya och uppdaterade regler gällande:

 • Husbilsparkering
 • Fiske från pir
 • Bad/dykning i hamnbassängen

Samtliga som vistas i hamnen, medlemmar, gäster eller allmänhet har skyldighet att  efterleva Hamnordningen.

2013-12-27

HAMNKAPTEN SÖKER PÅLITLIGA HAMNVAKTER!!

Syftet med Hamnvakter är att det under några timmar varje dag under säsongen ska finnas en fysisk person från hamnen att kunna ta kontakt med. Samt att se till att ordning och reda råder i enlighet med vår Hamnordning

Hamnvaktens uppgift är i första hand att fungera som Hamnkaptens förlängda arm i de dagliga sysslorna i hamnen. Tanken är att man fungerar som Hamnvakt under en sjudagars period. Man påbörjar tjänstgöringen på söndag kväll med en överlämning från förutvarande Hamnvakt och avslutar med en överlämning till nästkommande Hamnvakt följande söndag kväll. Under överlämningen är även Hamnkapten närvarande.IMG_2428

I Hamnvaktens uppgift ingår bland annat:

 • Att se till att Hamnordningen efterföljs bland båtägare, gäster och allmänhet.
 • Att inkassera gästavgifter från båtar och husbilar (eventuellt kommer en betalautomat installeras  och då kommer detta moment istället bli att kontrollera att gäster har betalt)
 • Att dagligen inspektera hamnens faciliteter samt förtöjningar och vid eventuella  större fel eller problem kontakta hamnkapten.
 • Att vara båtägare, gäster samt allmänhet behjälplig med att lösa mindre problem.
 • Hissa och hala flaggan vid flaggdagar eller andra speciella händelser.
 • Redovisa eventuella gästplatsavgifter till Hamnkapten

Hamnvakten bör vara på plats under ett par timmar på förmiddagen (mellan 07:00-12:00) samt ett par timmar under sen eftermiddag och kväll (16:00-21:00). Detta beror naturligtvis mycket på väder och dyl.

Hamnvakter ska finnas på plats mellan den 1 maj- 3o sep.

Dessvärre är inte Hamnvaktstjänstgöringen arvoderad utan vi hoppas och tror att de medlemmar i Hamnföreningen som har tid och ork kan ge detta som ett bidrag till hamnföreningen och allas vår trevnad i hamnen!

Intresse om att bli Hamnvakt lämnas till mig på mail:

johan.lundstrom@bjarenet.com

eventuella frågor kan också ställas på telefon: 0703 88 14 44

Jag kommer att kalla samtliga intresserade Hamnvakter till ett informationsmöte i mars eller början av april.

Om du är intresserad, fundera då också på vilken eller vilka veckor som du skulle kunna tänka dig att ställa upp.

2013-08-26

Skottlossning i Vejbystrandshamn!

Söndagen den 25 augusti ankom Arilds flotta med dunder och brak! Vid middagstid seglade en delegation från styrelsen i Arilds hamnförening till Vejbystrand. Innan angöring av vår vackra hamn, parallellt med stranden, sköt besökarna från andra sidan havet stor salut med kanon! Skeppet pryddes av Arilds stolthet, SS Sjöhästens stora röda flagga. 

Anledning för detta formidabla besök var att Arilds hamnförening ville överräcka en vänskapsgåva till VHF. Denna vänskapsgåva är en båtsmansstol som jag är övertygad att VHF och dess medlemmar kommer att ha mycket nytta av. Varför får vår förening en båtsmansstol kan man undra? De hela beror nog på att under VASS regattan så hade Ordförande i Arilds hamnförening nästan tappat sin radarreflektor längst upp i masten, den hängde och slog och gjorde att ordförande Jan Eriksson hade svårt att sova under natten. Innan Jan skulle segla hem till Arild undrade han om han kunde få låna vår fina mastkran och fixa sin lösa radarreflektor. Absolut sa jag och erbjöd mig och vår egen ordförande Jonas Lyngemark att hjälpa till. Sagt och gjort halade Jonas upp mig i mastkranen fastbunden i kroken. Det var inte särskilt bekvämt och inte så säkert heller för den delen, men vad gör man inte för en sjöman som inte fått en blund i ögat och med en dinglande radarreflektor? Därför tyckte Arilds hamnförening att en riktig båtsmansstol kunde vara oss behjälplig vid framtida liknande räddnings aktioner.

VHF tackar Arilds hamnförening för denna mycket omtänksamma vänskapsgåva!

2013-08-23

Service byggnaden i Vejbystrands hamn är snart på gång och vi kommer förhoppningsvis redan nästa säsong kunna få funktionella toaletter och duschar i hamnen!  Det har dock kommit hamnföreningen till kännedom att Ängelholms kommun har ändrat sig i avseende var de hade för avsikt att placera den nya servicebyggnaden. Kommunen kommer således inte att bygga på den plats som anges i ritningarna som presenteras i högermenyn på denna sida.  Som anledning har kommunen bland annat angett tekniska problem med VA samt soptömning. Hamnföreningen har blivit tillfrågad om preferens på annan lokalisering men har svarat att man står neutral i frågan. Hamnföreningens målsättning är att en byggnation kommer igång så snart som möjligt och att lokaliseringen blir sådan att den skapar minst friktion med grannar och att de tekniska lösningarna med VA mm blir så effektiva som möjligt. Hamnföreningen har goda förhoppningar om att Ängelholms kommunen kommer finna en obtimal lösning på lokaliseringsfrågan.

När Ängelholms kommun har tagit fram ett nytt förslag på lokalisering kommer hamnföreningen att presentera dem på denna sida.

2013-08-11

Vejbystrands Hamnförening har fått bygglovs ritningarna till vårt nya servicehus från kommunen. Om du går in under Inlägg på högra sidan och trycker på ”Ritningar på Servicebyggnad” så kan du se hur det är tänkt. Har du som medlem  i VHF några synpunkter kan du skicka dessa till mig eller VHFs ordförande Jonas Lyngemark.

2013-07-23

Sommaren är i full gång och ett massivt ”soltryck” verkar ha parkerat över Vejbystrand. Detta innebär att även trycket på hamnen är stort just nu, vilket naturligtvis är mycket roligt!  Vi har många gäster som besöker oss både på land och till sjöss. Det är verkligen roligt att så många vill komma och besöka vårt vackra Vejbystrand. Med tanke på detta vill jag påminna alla fasta båtplatsinnehavare att vända sina båtplatsskyltar från rött till grönt när man lämnar sin plats i mer än 24h så att vi kan husera fler gäster. Ring eller SMS sedan mig (0703 88 14 44) 24h innan du kommer tillbaka till din plats så att jag kan flytta eventuella gästbåtar innan ni ankommer. Det har slarvats en del med detta och jag ber er därför alla att försöka komma i håg att vända era skyltar när ni är borta från er plats. Har du glömt att vända på skylten så går det också bra att ringa mig så fixar jag detta.

Jag vill också påminna er om att den 3 augusti är det dags för In i VASSen Regatta. Jag hoppas att alla våra seglare i hamnen anmäler sig till detta seglaräventyr! Vill också tillägga för alla er båtägare att helgen den 3 augusti kan det vara ganska mycket liv i hamnen med uppemot 30 gästande båtar.

2013-05 17

I väntan på den nya servicebyggnaden i Vejbystrandshamn har Ängelholms kommun tillhandahållit temporära toaletter som kommunen också ansvarar för. Om fel uppstår ber vi vänligen att kontakta Ängelholms kommun på telefon nr: 0431 87 00 0 eller jour telefon 0431-83 636 (mellan kl. 16:00-07:00 samt helger). Toaletterna är placerade på hamnområdets södra parkering, precis ovanför nedgången till badbrygga och strand.

Viktig uppmaning till hamnplatsinnehavare!

Jag vill uppmana samtliga hamnplatsinnehavare som har gjort egna trä bryggor på y-bommarna att ta av den innersta brädan på konstruktionen. Anledningen till detta är att hamnföreningen inte kommer åt att göra underhåll på gångjärnen och infästningar av y-bommar. Vänligen gör denna justering så snart som möjligt. (Har ni frågor så ring mig: 0733 88 14 44)

Onsdagen den 29/5 påbörjar vi onsdagsseglingarna igen. Alla som vill vara med träffas nere vid Ruffen klockan 18:00, starten räknar vi med går vid 18:30. Alla kan vara med proffs som snedseglare!

2013-05-07

Idag har bygg och dykfolk kommit till hamnen för att fixa de förtöjningspålar som bröts av i vintras.  Den exakta orsaken varför de två  pålarna bröts av isen är inte riktigt klarlagt. Åtgärden är dock ett garantiärende och ingen kostnad drabbar  varken hamnföreningen eller Ängelholmskommun.

Däremot så passar hamnföreningen på köpa två nya pålar för att kunna etablera två nya platser längs F-kajen. Nu när entreprenörer är på plats vill föreningen passa på att utöka med dessa platser för att optimera ytorna i hamnen. Dock är dessa nya platser bara på prov under 2013. Hamnföreningen vill försäkra sig om att de nya platserna inte påverkar segel sälskapet Delfinens in- och utseglingar på ett negativt vis. Platserna kommer således under denna säsong nyttjas som gästplatser.

2013-05-04

Lördagen den 5 maj var den stora sjösättningsdagen. 22 båtar sjösattes av kranbilen. Som vanligt var det en härlig stämning och alla båtägare hjälpte varandra på ett eller annat sätt. Det vackra vädret gick heller inte att klaga på! Nu hoppas vi alla på en riktigt fin båtsommar 2013.

2013-03-22

Vintern har varit lång och än syn inte våren till men förhoppningsvis ska det   inte dröja länge förrän det börjar att fejas och gnolas på hamnplanen för att få båtarna sjösättningsklara.

Sjösättning

Sjösättning för dem av er som vill ha lyft hjälp ordnas lördagen den 4 maj. Några av er hade önskat ett tidigare datum. Dock har isen inte varit skonsam mot våra pålar och några av dem har till och med poppat upp som champagnekorkar och ligger nu på botten av hamn basängen!  Naturens krafter är starka speciellt med tanke på att pålarna var nedgrävda 4-5 m!  Vi kommer få detta åtgärdat senast den sista april. Därför måste dessvärre alla som ligger vid pålade platser vänta till efter detta är åtgärdat innan vi sjösätter. Därför har vi bestämt att dagen då vi ordnar hit en kranbil får bli första lördagen i maj. Ligger du inte vid en pålad plats är det naturligtvis upp till dig själv när du vill sjösätta.

Nya båtplatser

I år har vi fem ettårs platser att erbjuda till er som står i båtplatskölistan. Samtliga av dessa platser har en bredd på två meter. Brev har skickats ut till samtliga i kön och sista svarsdatum var den 15 mars. Detta datum gäller också för betalning av den årliga köavgiften på 100sek. Utebliven betalning innebär att man plockas bort från kön.

Jag håller just nu på att sammanställa intresseanmälan och kommer kontakta de fem som kommer att få en ettårs plats inom ett par veckor.

Vi har också tittat på hur intresset av olika båtplats bredder är för er som står i kön. Så här ser de preliminära siffrorna ut

2.0 m= 25%

2.5 m= 34%

3.0 m= 31%

3.5 m= 6%

4.0 m= 4%

2012-10-17

Nu är det höst i vejbyhamn och de flesta båtarna ligger tryggt på land. Än och annan fiskare har fortfarande båten i sjön och ryktet säger att det är gott om sill i år!

Lördagen den 6 oktober hade vi den stora båtlyftardagen. 22 båtar lyftes vilket är rekord! Allt som allt gick det väldigt bra och jag vill tacka alla båtägare som var med och hjälpte till. Jag tycker att det funkar utomordentligt bra att alla hjälper till för att få upp båtarna så snabbt och säkert som möjligt.

Den 4 november klockan 09:00 är det dags för hösten städ och fixar dag i hamnen. Vi hoppas att så många medlemmar (och andra intresserade)  som möjligt har tillfälle att komma och hjälpa till. Bland annat så ska badstegar tas upp, vattenslangar tas ner. ”Ruffen” ska städas samt en hel del andra små saker som behöver fixas och åtgärdas. Vi räknar med att vara klara innan klockan 14.

Jag vill också uppmana samtliga båtägare att inför vintern att ”städa upp” kring sin hamnplats. Båtplatsinnehavaren ansvarar för att förtöjningsdon, rep, däck, mm. omhändertas.

2012-09-01

Redan den första september och det börjar bli hög tid för att planera den oundvikliga båtupptagningen! Det står var och en fritt att ta upp sin båt när man vill.  (Det är inte heller förbjudet att ha i sin båt hela vintern om man så önskar) Hamnföreningen ordnar dock en dag då vi tar hit lyftkran för de båtägare som har lite större båtar. Denna dag är bestämt till den 6 oktober. Alla som ska lyfta sina båtar träffas i hamnen kl 08:00. Vi hjälps alla åt så går det snabbt och smidigt. Vi räknar med att den sista båten bör vara på land innan klockan 15:00.

Jag vill också be att alla segelbåtsägare som avser ta av sin mast med mastkranen att göra detta innan den 6 oktober så att vi inte blockerar servicekajen när vi ska lyfta båtarna. (OBS, Kranbilen kommer inte längre att erbjuda mastlyft, detta görs alltså med vår nya fina mastkran!)

Om du vill ha båtlyft ber jag dig att anmäla detta till mig så snart som möjligt. (Helst via mail)

2012-08-06

Lördagen den 4 augusti var det fest i hamnen! Vi som var med och arrangerade festligheterna på land och till havs är väldigt nöjda med dagen! In i VASSen regattan blev en riktig succé med 30 kölbåtar som deltog. Det var många år sedan så många segel kunde skådas ut över viken. Allt gick så pass bra att vi har redan bestämt att göra om det hela första lördagen i augusti nästa år. Målsättningen är då att få ihop minst 40 startande kölbåtar och kanske också ha en jolle regatta för de lite yngre seglarna.

Jag vill passa på att tacka alla funktionärer och sponsorer som gjorde det hela möjligt. Jag vill också tacka alla båtägare i hamnen som visade förståelse för den smått kaotiska situationen när hamnen fylldes av gästande kappseglare!

Ett antal nya rekord sattes denna dag för Vejbystrandshamn. Aldrig förr har så stora båtar kommit in som denna dag, i alla fall inte sedan skutornas tid på 30-talet, aldrig förr har vi varit så många båtar i hamnen (ca 125) och aldrig förr har så många  båtar legat utanpå varandra som i lördagsmorse (vi hade ett led med 6 båtar utanpå varandra!) Man kunde tro att det var Mölle eller Marsstrand!

Sist men inte minst, tack alla ni som deltog med era båtar och besättningar. Varmt välkomna nästa år!

(Se fler bilder under fliken ”In i VASS regattan”)

2012-07-29

Förberedelserna är nu i full gång för In i VASSen regattan som hålls den 4 augusti. Förutom själva kappseglingen kommer det vara en hel del aktiviteter på hamnområdet. Detta kommer att innebära en del inskränkningar gällande framkomligheten. Slipen kommer att hållas stängd mellan den 3/8 kl 16:00 fram till den 5/8 kl 10:00. Dessutom kan vi förvänta oss en hel del gästbåtar i hamnen, både kappseglare och ”vanliga” gäster, så vi vill varna för att det kan bli både trångt och rörigt i hamnbasängen. Vi hoppas att alla båtägare har överseende med detta. Vi hoppas naturligtvis att alla som kan närvara i hamnen den 4 augusti är på plats för att firar vår nya hamn! Det hade varit trevligt att se så många båtar på viken som möjligt denna dag!

2012-07-08

Lördagen den 7 juli anordnades den officiella invigningen av Vejbystrands nya hamn. Trots att regnet hängde i luften fylldes hamnen av folk som ville deltaga i denna unika invigningsceremoni.

I stället för att klippa ett band i traditionell mening så anordnades en liten optimist jolle regatta med 8 barn och ungdomar från segelsälskapet Delfinen. Mellan pirarmarna hade spänts upp ett blågult band, den första båten som klippte bandet med masten blev den som fick officiellt inviga hamnen. Rodret på den första båten som klippte bandet fördes av Victor Blix som också, trots sin ringa ålder, går till historien som den  som invigde Vejbystrands nya hamn!

Efter detta hölls tal av Kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst, Tekniska nämndens ordförande Christer Örning, Hamnföreningens ordförande Jonas Lyngemark samt ägaren till entreprenörbolaget Jonab, Leif-Göran Jonsson.

Engladraget bjöd på musikalisk underhållning och efteråt bjöd Jonab samtliga i hamnen på glassbåtar! Allt som allt en mycket lyckad invigning av Vejbystrands nya hamn!

2012-06-11

Styrelsen för Vejbystrands Hamnförening beslutade under styrelsemötet den 10 juni att uppdatera Hamnordningen. Den senaste versionen daterad 2012-06-10 innehåller följande tillägg.

 • Motordrivna fordon är förbjudna längs med Service-kaj  och E-kaj samt området för landplatser / båtuppställningsplatser. Detta förbud gäller ej behörig trafik, Med behörig trafik avses fordon som används till sjösättning, service av båtar eller faciliteter samt lastning och lossning.
 • Framförande av cyklar, eller nyttjande av skateboards och rolerblades/inlines är ej tillåten på pirarmar och bryggor.
 • Badande i hamnbassäng eller dykning från pirarmar är ej rekommenderat och sker undantagslöst på egen risk. Vårdnadshavare ansvarar för personer under 18 år.  (Det är naturligtvis under inga omständigheter tillåtet att använda Y-bommar som ”badleksaker”, detta framgår ej av Hamnordningen men eftersom detta har varit ett problem under senare tid, vill Hamnföreningen starkt påtala att Y-bommar är endast avsedda till båtförtöjning och inget annat!)
 • Max storlek på båtar som tillåts ha fast hamnplats är längd 13.0 m och bredd 3.7 m. (Gäller ej gästbåtar)

Den senaste versionen av Hamnordningen finner du under fliken ”Hamnföreningens Stadgar”.

2012-06-10

Söndagen den 10 juni var det dags för ”hamnstädardag”. 20-30 medlemmar trotsade den blåsiga och regniga försommardagen för att hjälpa till att fixa och putsa! Alla jobbade och stod i, men det verkade som om alla också hade en trevlig stund tillsammans. Bland det saker som gjordes kan nämnas rensning av  båt uppställningsplatsen både från ogräs och bråte. Vi satte upp nya fina parkeringsskyltar för bilar och husbilar. Alla bryggor fick skyltar med respektive brygg / kajnamn (A,B,C,D,E,och F) samt röda och gröna båtplatsmarkeringar på nästan samtliga av våra båtplatser. ”Ruffen” fick sin årliga städning och gjordes riktigt fin! (Fru Hamnkapten tyckte dock inte att det räcker att endast städa denna lokal en gång per år. Hamnkapten förstår dock inte riktigt problemet??)

Ett stort tack till alla er som medverkade under dagen för att göra vår hamn glänsande fin! Det är fantastiskt roligt att arbeta i en förening där medlemmarna så aktivt ställer upp!

2012-06-06

I dag hölls den första onsdagsseglingen i Vejbystrand. Klockan 18 träffades fem förväntansfulla besättningar som trots duggregn och bleke hissade segel och gav sig ut på sjön. Vinden tilltog något under regattans gång och gjorde det hela till en intressant tävling även då toppfarten inte var mycket över 3 knop!  Efteråt samlades alla för ”after-sail” med korv och bröd. Nästa Onsdag görs det hela om igen, samling vid Glassbåten klockan 18:00. Alla seglare är hjärtligt välkomna, både jollar och kölbåtar.

Inga fart rekord slogs, men trevligt var det!

After sail är halva nöjet!

Fler Bilder finns under ”onsdagssegling” under ”senaste inläggen” i menyn till höger längst upp på denna sida.

Nationaldagen till ära fick den nya slipen i hamnen sitt stora prov då den 10 meter långa och 6 ton tunga Diesela sjösattes. Slipen fungerade väl och fick klart godkänt!

2012-06-02

I går fredag hade vi en frisk kuling med vindar mellan 14-20 m/s. Detta satte många båtägares förtöjningar på prov. Det var uppenbart att många inte hade förtöjt sina båtar på ett korrekt sätt.  Det finns många åsikter om hur båten ska förtöjas och jag bryr mig egentligen inte hur det görs bara inte din båt orsakar skada på grannbåtar, bryggor eller y-bommar. Här är dock några saker som du bör tänka på:

 1. Se till att du har avlastning på förtöjningslinor både i stäv och akter. Det finns två modeller som båda fungerar väl. En modell är gummiavlastaren som träs genom förtöjningslinan (se bilder), en annan är av typ stål fjäder. Båda sorterna är relativt billiga och kan köpas på de flesta ställen som säljer båtattiraljer. Har du inte dessa avlastare är risken stor att dina knapar på båten kommer slitas av.
 2. Våra y-bommar är konstruerade att ta kraften mot bryggan från de främre ringarna på y-bommen. Det är därför dessa förtöjningsringar vid leverans var lokaliserade relativt långt bak på y-bommen. Många av er har bytt plats på dessa ringar och satt dem i längre fram, närmre bryggan. Detta innebär att kraften mot bryggan tas upp av akter fästen vilket i sin tur innebär, speciellt om du har en relativt tung båt, att hela y-bommen ”lyfts uppåt” när det blåser. Att förtöja så att kraften mot bryggan tas upp av de främre förtöjningsringarna är ett nytt sätt att tänka för många. Dock är det uppenbart att båtägare som hade anammat detta tänkesätt ligger betydligt tryggare när vinden tar i. Även en ”kort” båt går oftast att förtöja på detta vis. Det är alltså helt OK att båten sticker ut bakom y-bommen.
 3. Det är också viktigt att försöka korsa de bakre förtöjningsrepen (styrbords förtöjningslina till knape på babords sida), detta gäller om du har båt vid påle, eller om du har flyttat fram förtöjningsringarna på Y-bommarna, alltså när du förtöjer så att kraften mot kaj eller brygga tas upp av de bakre förtöjningsanordningarna.
 4. Se till att du har tillräckligt med fendrar på båten!  Båtar som ligger vid påle måste ha minst tre fendrar på varje sida. Ett annat alternativ för dig som ligger vid Y-bom är Y-boms fendrar som sätts på själva Y-bommen. Detta är en smart investering om du är rädd om din båt!   Ring gärna Henrik på Torekov marin, som har lovat att ta hem dessa för båtägare i Vejbystrand. (0767-64 44 23).
 5. Glöm inte att alltid titta på vädret! När det ska blåsa mer än 12 m/s bör du alltid dubbelchecka dina förtöjningar. Om du inte har möjlighet så får du gärna ringa mig så hjälper jag gärna till!

2012-05-29

Många har nu sjösatt och vår nya hamn börjar fyllas med båtar. Jag tycker att allt fungerar bra och de flesta av båtplats innehavarna verkar vara väldigt nöjda med sina platser. En del av er önskar byta plats på förtöjningsringarna på Y-bommarna. Om detta

ska göras och nya hål behöver borras så måste ni kontakta Anders Nordström 0703 71 02 67, så hjälper han er med detta. Kom ihåg att du måste vara överens med din båtgranne innan något ingrepp görs. Ni kan givetvis rådfråga mig om det är något som ni undrar över.

Många vill också sätta fast en ”landgång” på Y-bommen så att det blir lättare att kliva i och ur båten. Detta är fullt tillåtet, men kom ihåg att detta görs på båtplatsinnehavarens egen bekostnad (och grannens godkännande). Det är också viktigt att alla görs på samma sätt. Titta gärna på hur det ser ut på plats A2 eller B3. Det är så här ”landgångarna” ska se ut!

Vill också påminna både båtplats innehavare och allmänheten att all fordonstrafik längs ”service” kajen och E- kajen generellt inte är tillåten. Endast då båtägare ska lasta, låssa eller göra någon typ av service eller underhåll på båten är fordon tillåtna på dessa kajer.

2012 05 10

Hamnen börjar nu bli såpass klar att vi kommer att kunna sjösätta som planerat på lördag den 12 maj. Som påtalat tidigare så kommer kranbil att finnas på plats klockan 08:00. Kaffe samt Korv med bröd kommer att serveras till alla sjösättare och deras medhjälpare!

Därmed får vi betrakta hamnen som öppnad från och med den 12 maj. Det är fortfarande en hel del som ska göras och entreprenad firman Jonab kommer att ha att göra ytterligare ett tag framöver. Vi ber alla båtägare och gäster i hamnen med förståelse och hoppas att det inte innebär några problem. Delar av hamnen kommer fortfarande vara avspärrat. Bland annat kommer E och F kajen fortfarande vara inhängande, men Jonab har ansett  det OK att båtägarna som ligger längs med E och F går innanför avspärrningarna när man ska till och från sin båt.

Jag vill härmed önska alla en riktigt skön båtsommar i vår nya hamn!

2012 04 02

Fastställande av vem som kommer erbjudas fast båtplats är nu klar.  Utav de 175 som utgjorde båtplatskön svarade 110 att de var intresserade av båtplats i år.  37 platser var tillgängliga , men eftersom efterfrågan är stor  har styrelsen i hamnföreningen beslutat att föreningen ska investera i ytterligare 3 platser utöver de platser som kommunen etablerar i ombyggnationen. Dessa platser kommer bli 3.5 m breda pålade platser och lokaliseras längs med den nordvästra piren som nu kommer gå under namnet ”F kajen”. Totalt erbjuds alltså 40 platser. Samtliga i kön som nu har fått fast plats kommer kontaktas via mail under kommande vecka med ytterligare information.

2012 03 25

Till er som har fastbåtplats så kan ni räkna med att faktura för båtplatsavgift samt medlemsavgift kommer skickas ut mellan 15 april och 15 maj.

För er som behöver hjälp vid sjösättning av kranbil så kommer vi preliminärt att arrangera för detta lördagen den 12 maj beroende på om hamnbygget klart, alternativt lördagen den 19 maj.

2012 03 05

Till dig som står i båtplatskö…

Vejbystrands Hamn Förening (VHF) har det stora nöjet att inför säsongen 2012 erbjuda 37 fasta båtplatser. Utskick till de personer som står i båtplatskö kommer att ske denna vecka.

Köplatsinnehavare uppmanas noga läsa igenom anvisningarna  i brevet som kommer landa i din brevlåda runt den 8 mars.

Fördelning av antal platser ser ut på följande vis:

 •  9 platser med bredd 2,0m
 • 17 platser med bredd 2, 5m
 •   8 platser med bredd 3, 0m
 •   2 platser med bredd 3,5m
 •   1 plats med bredd     4,0m

Hamnföreningen kommer att dela ut platser i enlighet med den upprättade kölistan.

Om man står i kön och är intresserad av båtplats 2012 måste man svara på den medföljande intresseanmälan och se till att Hamnkapten får denna senast den 31 mars 2012. Sent inkomna anmälningar kommer inte att beaktas!

Intresseanmälan som inte skickas in eller inkommer sent kommer att betraktas som ett Nej, det vill säga att du inte är intresserad av att erhålla båtplats i år.

Man har rätt att tacka nej två år på rad sedan flyttas du längst bak i kön.  Denna regel har funnits sedan länge men ej efterföljts.  Från och med i år kommer dock hamnföreningen strikt följa denna regel men eftersom inte regeln implementerats förut innebär detta att även om du tackat nej tidigare år så kommer vi inte att flytta någon i år. Samtliga köplatsinnehavare kan alltså tacka nej både i år och nästa år utan att det påverkar din köplats.

De köplatsinnehavare som erbjuds båtplatser kommer meddelas senast den 15 april.

De som har erhållit en fast båtplats har möjlighet att söka om platsbyte, tex vid köp av större båt. VHF skickar ut förfrågan varje år i perioden januari-februari om någon önskar byta plats. De som har fast båtplats har förtur att välja mellan eventuella platser som har blivit tillgängliga innan platserna erbjuds till köplatsinnehavare.

Faktura om båtplatsavgift, medlemsavgift samt medlemsinsats skickas ut mellan 15 april- 15 maj tillsammans med Båtplats registrerings formulär som ska fyllas i och bland annat indikerar att båten är försäkrad och att du har tagit del av gällande Hamnordning.

Om du står i kön och inte har hört något innan den 15 april efter det du har skickat in intresseanmälan kommer du inte att erbjudas plats. Hamnföreningen kommer enbart att meddela dem som har blivit erbjudna platser.

De som erbjuds båtplats ska:

 • Kunna sjösätta båt/ tilltänkt båt senast 1 juni.
 • Kunna visa ägarskap och försäkring på båten senast vid tidpunkt för sjösättning.
 • Tagit del av föreningens Stadgar samt Hamnordning (se www.vejbystrandshamn.se )
 • Betalt Båtplatsavgift , Medlemsavgift samt Medlemsinsats innan sista betalningsdag angivet på faktura som skickas ut mellan 15 april och 15 maj.

OBS mycket viktigt för dig som har köplatsnummer 95 eller högre:

Din köplatsavgift (100sek) för 2012 måste vara betald innan 31 mars.  Hamnföreningen skickar inte ut någon separat faktura för detta utan ber dig att sätta in dessa pengar på föreningens Bank Giro 625-2597. Ej erlagd avgift kommer diskvalificera dig från kölistan. Du kommer alltså att avlägsnas från kölistan.

Inga undantag kommer att medges!

Sent inkommen köavgift innebär alltså att du inte kommer att erbjudas eventuell plats i år och kommer flyttas ur båtplatskön.

Köplats innehavare som har plats 1-94 kan bortse från detta då avgiften redan är betald fram till 2012-12 31.

Sammanfattning steg för steg:

 • Köavgift  100 sek ska vara föreningen tillhanda senast den 31 mars. Betalas in på BG 625-2597 (Gäller inte köplatsinnehavare plats 1-94)
 • Fyll i  formuläret som kommer i brevlådan omkring den 8 mars ”Intresseanmälan för fastbåtplats i Vejbystrandshamn”.
 • Skicka formuläret till Hamnkapten Johan Lundström som ska ha detta senast 31 mars.
 • De som erbjuds båtplats kommer bli informerade senast den 15 april.Sent inkommen Intresseanmälan och/eller köavgift innebär att du inte kommer att erbjudas plats!

Inga undantag kommer att medges!!

Kom alltså ihåg den 31 mars!

Inga påminnelser eller andra utskick kommer att göras gällande erbjudande om båtplatser!

2012 02 28

Natten mellan den 24-25  februari sprack delar av den södra pirarmen och vatten kunde ta sig förbi fördämningarna och hamnen fylldes åter.

Vi vet inte idag hur mycket hamnarbetet kommer att försenas på grund av denna skada.

Vi hoppas och tror att åtgärderna för att reglera skadan inte kommer ta allt för mycket tid i anspråk. Vi planerar därför fortfarande att sjösätta båtarna i början av maj. Detta gäller till dess att vi publicerar annan information på denna websida.

2012 02 08

Söndagen den 5 februari, medan isen växte till sig på Skälderviken, avhandlade hamnföreningen sin årsstämma på Viktoriagården. Det var stor uppslutning med ett femtiotal närvarande. Hamnstyrelsen återvaldes och stämman beslutade också att godkänna de nya stadgarna som presenterades vid extrastämman i september förra året. Deltagarna vid stämman fick också information kring den pågående hamnrenoveringen. Sammanfattningsvis förklarade styrelsen att man var väldigt nöjd med hur arbetet fortskred.   Efter mötet serveradeds Smörgåstårta! Alla verkade mycket belåtna.

2012 01 20

Arbetet i hamnen är åter i full gång efter juluppehållet. Just nu har Jonab täppt till hamninloppet med avsikt att tömma båda inre och yttre hamnbasängen för att underlätta muddring och inflyttning av kajkanter mm. Arbetet fortskrider som planerat och enligt byggmötet som hölls i förra veckan så tror entreprenören att det mesta ska vara klart till mitten av april.

Inför säsongen 2012 har hamnföreningen skickat ut förslag på platsindelning till samtliga fasta båtplatsinnehavare. När platsindelningen är klar samt när samtliga båtplatsinnehavare har svarat om de vill utnyttja sin plats i år kommer hamnföreningen att skicka ut förfrågan om intresse till de som står i båtplatskön. Det kommer att erbjudas 37 nya fasta platser, samt troligtvis även några ettårsplatser.  Utskick till de som står i kön kommer göras i mitten av mars.

Vill också påminna om hamnföreningens årsstämma som hålls den 5 februari klockan 16:00 i källaren på viktoriagården.  Alla är hjärtligt välkomna, (rösträtt har dock endast medlemmar).

2011 12 10

Vi är nu klara med den preliminära planen för platsindelning för de befintliga båtplatsinnehavarna i hamnen. Den nya hamnen kommer vara indelad i bryggor A till D samt E-kajen. Följ länkarna till de båda PDF filerna nedan för att se hur indelningen ser ut. Den ena filen visar samtliga båtplats innehavare och vilken brygg/kaj plats de är tilldelade. Den andra filen visa en planskiss på den nya hamnen med platsnummer markerade.

Samtliga båtplatsinnehavare kommer att få dessa filer hemskickade i januari med post. I detta utskick kommer också ett förfrågningsunderlag att ingå för att vi ska kunna uppdatera era båttyper, bredd, adresser, mail telefon etc. Nytt för nästa år är att vi också vill att ni anger vilket försäkringsnummer samt försäkringsbolag som ni har på båten försäkrad i.

Om ni av någon anledning önskar byta den plats ni preliminärt har blivit tilldelad ber jag er att kontakta hamnkapten så snart som möjligt.

Förslag på båtplatser ny hamn

Plan över Hamn

2011 11 11

Den 4 augusti 2012 är tanken att hela Skälderviken ska
fyllas med segel. Då kommer nämligen segelsällskapet Delfinen i samarbete med
Vejbystrandshamnförening att anordna regattan ”In i VASSen”  VASS står för Vejbystrand-Arild-Svanshall och Skälderviken vilket också är mellan de hamnar som tävlingen kommer att seglas.
Under denna dag kommer det också kappseglas med tvåmansjollar i den
legendariska ”Black Jack cup”. Ovan kan du se en flik som just heter In i
VASSen, detta kommer vara tävlingens officiella websida. Här kommer framöver
skrivas allt om tävlingen.

Boka alltså redan nu in den 4 augusti för 2012 års
segeläventyr!

2011 11 03

Hamnbygget är nu i full gång. I hamnområdet finner vi ett
antal tunga maskiner, lastbilar samt ett antal arbetare som gör sitt bästa för
att så snabbt som möjligt färdigställa hamnen.

För att skydda allmänheten har entreprenören Jonab satt upp
staket runt arbetsplatsen. Grindarna har dock stått öppna under dagtid för att
underlätta för lastbilarna att snabbt och lätt komma in och ut. Dessvärre har
detta tydligen också inbjudit obehöriga att gå eller köra in på området.

Detta är en byggarbetsplats, att vistas inom området är
förenat med fara!  

Jonab begär därför att allmänheten respekterar områdets avspärrningar
och inte beträder byggarbetsplatsen.

Obehöriga kommer framöver att avvisas.

2011 10 11

Hamnrenoveringen

Nu har hamnrenoveringen äntligen satt igång! I dag den 11 oktober fick hamnföreningen närvara vid det andra byggmötet i ordningen mellan Jonab och Ängelholms kommun. Man är nu i etableringsfasen och har börjat med att hägna in området samt etablera arbetsbodar mm. I mitten på denna vecka kommer tyngre maskiner hit och grävandet kommer att börja. Planen är att Jonab ska försöka, som ett första steg, att tömma innerhamnen på vatten. Om de lyckas med detta så kommer muddringen och utgrävningen av hamnen innersta delar gå smidigare.

Vi önskar Jonab all lycka med arbetet!

Följ gärna arbetet genom de bilder som kommer läggas ut under fliken ”Hamnrenovering 2011-2012”.

Extra föreningsstämma

Söndagen den 25 september hade hamnföreningen extra föreningsstämma för att besluta om nya stadgar. Stämman beslutade enhälligt att godkänna stadgarna. Eftersom det krävs två stämmor för att förändra stadgarna så kommer punkten upp igen på ordinarie stämma till våren.

Under mötet informerades också om styrelsens nya hamnordning. Dessa ligger under fliken ”stadgar” och jag vill uppmana samtliga att ta del av dessa. Hamnordningen gäller inte enbart båtägare och medlemmar i föreningen utan gäller alla som vistas i det område som förvaltas av hamnföreningen.

”Båtlyftardag”

Den 24 september ägde den årliga ”båtlyftardagen” rum. Strålande väder hjälpte den annars lite vemodiga känslan i att sommaren faktiskt går mot sitt slut. Jag vill passa på att tacka alla båtägare (och alla andra) som deltog och hjälpte till. Vi satte nytt rekord, totalt lyftes 19 båtar samt ett antal ankarbojar.  Ingen är gladare än jag att äntligen få slippa förtöjningsbojarna. Nästa säsong ser vi fram emot y-bommar och pålar!

2011 09 06

Viktig information till samtliga båtplatsinnehavare!

Måndagen den 5 september hade Vejbystrandshamnförening tillsammans med Jonab och Ängelholms kommun ett första gemensamt möte angående renoveringen av hamnen. Under mötet diskuterades praktiska detaljer om arbetets gång.  Jonab kommer påbörja jobbet runt 1 oktober. Hela hamnen kommer vid denna tidpunkt att spärras av och kvalificeras som byggarbetsplats. Därför utgår tidigare besked om att det eventuellt skulle kunna gå att ha kvar båten i vattnet lite längre än 1 oktober om det fanns speciell själ så som fiske eller dyl.

Alla båtar, förtöjningsanordningar och annan privat egendom måste flyttas innan den 1 oktober. Allt kvarglömt material kommer att försvinna i muddermassorna. Hamnföreningen, Jonab eller Ängelholms kommun fråntar sig allt ansvar för privat egendom kvarglömt i hamnen efter den 1 oktober.  

Avspärrningarna i hamnen kommer sättas ut längsmed muren i norr mot Delfinens gräsplan, svänga av längs Hamnkrogens sidogavel vidare i en linje upp mot Ruffen för att sedan gå mellan Ruffen och Glassbåten söderut till muren som skiljer stranden och hamnen och därifrån följer sedan avspärrningen den södra hamnpiren.

För er som vill ha hjälp att lyfta upp bojar och akterförtöjningar kommer vi att anordna lyftkran lördagen den 24 september då vi har ”båtlyftardag”.  Anmäl intresse till mig senast den 21/9.

Om vintern ej blir för hård räknar vi med att vår nya hamn är färdig till 1 maj 2012!

Följ gärna projektet under fliken ”Hamnrenovering 2011-2012. Vi ska försöka att kontinuerligt lägga ut bilder om hur arbetet fortgår.

2011-08-08

Som de flesta säkert känner till så kommer
renoveringsarbetet i hamnen starta i höst. Därför skall alla båtar vara
upptagna senast den 1 oktober. Det samma gäller eventuella akterförtöjningar
och bojar (om man vill behålla dessa vill säga).

Under särskilda omständigheter så kan jag tillåta några
båtar att ligga kvar lite längre än 1 oktober. Särskilda omständigheter utgör
till exempel aktiviteter så som fiske. Koordinering av detta görs mellan
båtägare och Hamnkapten.

Lördagen den 24 oktober ordnar vi som vanligt med båtlyft.
Vi räknar med att börja runt klockan 08:00. Lyft kan också utföras för de
båtägare som vill behålla sin boj och akterförtöjning.

Hör av dig till mig helst en vecka innan den 24 sept om du är
intresserad av båt eller akterförtöjningslyft.

Föreningsstämma
Hamnföreningen kommer att anordnad en extra föreningsstämma
den 15 september för att besluta om nya stadgar.  Tid och plats kommer att annonseras senare på denna sida, samt per brev och eller mail.

2011-06-18

Det börjar nu bli fullt i hamnen, de flesta båtägare har nu sjösatt sina båtar, och sommaren tycks ha kommit till Vejbystrand med det vanliga juni vädret (blåst och regnskurar), men efter regnet kommer sol!

Vill påminna alla båtägare om att säga ifrån 24 timmar innan sjösättning eller om du ska vara frånvarande ifrån din hamnplats i mer än 24 timmar och en tidpunkt då du räknar med att vara tillbaka i hamnen igen. Detta för att vi ska kunna flytta på eventuella gästande båtar så att det blir så problemfritt för dig som möjligt!

Hamnens Ombyggnation

Upphandlingen av entreprenaden som ska utföra ombyggnaden av hamnen är nu klar.  Ängelholms Kommun kommer att skriva avtal med företaget Jonab som ska utföra arbetet. Vi är naturligtvis mycket glada att den väl behövda restaureringen av hamnen äntligen verkar bli av!  Planen är nu att påbörja arbetet efter den 1 oktober och om inte vintern blir allt för hård ska hamnen vara klar innan den 1 maj 2012. Räkna därför med att hamnen kommer att vara stängd mellan oktober och 1 maj.

Hamnföreningensstyrelse, Ängelholms kommun och Jonab, kommer att ha ett första gemensamt möte om ombyggnationen i augusti. Mer information om ombyggnationen kommer att publiceras här senare.

Landplatser

Hamnplanen ovan den södra slipen är ett område där hamnföreningen
hyr ut så kallade Landplatser.  En Landplats kan erhållas genom att betala en årligavgift av 400sek. Landplatsinnehavare likväl som hamnplatsinnehavare får medlemskap i Vejbystrandshamnförening. För närvarande är alla Landplatser upptagna, om intresse finns kommer kölista för Landplatser att upprättas.

Dessvärre har det rått en viss ”anarki” kring platserna på hamnplanen och vi har haft gäster som har parkerat sina båtar, vaggor samt båtsläp utan att ha haft erlagt den årliga avgiften. (Detta är kanske inte så konstigt eftersom ingen eller liten information om regler har funnits tillgängliga kring förfarandet av landplatser.)

Detta kommer nu att ändras på och vi kommer att strukturera upp samt numrera samtliga platser. Dessutom kommer vi att införa vissa ordningsregler. Dessa är inte fastslagna än, men troligtvis kommer det att innebära att båtar som är runt 6 meter eller kortare har rätt att hyra landplats året runt. Dessa platser kommer att vara lokaliserade längs med parkeringarna på norra och södra sidan av hamnplanen. Det kommer att finns ca 18 året-runt-landplatser. Båtar som är längre än 6 meter kommer att kunna erbjudas landplatser mellan den 15 september och 1 juni. Hamnplatsinnehavare har naturligtvis, precis som tidigare rätt att ställa upp sin båt på hamnplan under vinterhalvåret (15 september- 1 juni).

Inför båtsäsongen 2012 kommer ingen båt som är längre än 6 meter kunna ligga kvar på hamnplan utöver detta måste samtliga båtvaggor samt båtsläp flyttas till en uppställningsplats. Hamnföreningen jobbar just nu med att finna en sådan lokalitet. (Har du tipps eller idéer så får du gärna höra av dig!)

Anledningen att vi vill få bort alla vaggor och släp är för att öka allas trivsel, när vi nu får en ”ny” hamn vill vi också att det ser snyggt och trevligt ut runt hamnområdet!

De båtsläp som tillhör hamnplatsinnehavare till båtar som nu befinner sig i vattnet och står på hamnplan längs med parkeringarna i norr och söder, kommer att behöva flyttas i samband med att vi bereder plats till landplatsinnehavarnas båtar som ska ligga på dessa platser. Vi ska försöka bereda plats för dessa släp i öster, längs med gräsplanen, framför eller mellan vaggorna till segelbåtarna.  Har du möjlighet att ta hem din släpkärra är vi dock mycket tacksamma! Nästa år ska, som nämndes ovan, samtliga släp och vaggor flyttas från hamnområdet. Detta kommer alltså gälla mellan 1 juni -15 september.

2011 05 12

Lördagen 7 maj var det sjösättning i hamnen!  Vädret var definitivtpå alla glada sjösättares  sida, något som vi normalt inte är bortskämda med när båtarna ska i.

Det var som vanligt ett fantastiskt samarbete. Alla hjälptes åt med att få i de 13 båtarna som ville ner i vattnet. Det vill säga nästan 13båtar. En av båtarna, en vacker träbåt, bestämde sig för att släppa in lite för mycket vatten så hon fick återvända till hamnplanen igen för vidare tätning. Utöver detta var det endast ett mindre masthaveri på en av segelbåtarna som grumlade en annars fantastisk dag!

Tack till er alla som hjälpte till!

2011 05 01

En arbetsbåt är införskaffad till hamnföreningen.  Syftet är att kunna assistera föreningens medlemmar med lättare arbete i hamnen och runt båtarna.

Den som vill ha hjälp av båten ombedes kontakta Hamnkapten.

2011 04 20

Hamnföreningen hade under skärtorsdagskväll sin föreningsstämma. Mötet var välbesökt och många intressanta diskussioner fördes, speciellt angående den stundade ombyggnaden av hamnen.

Dessvärre hölls mötet under bästa middagstid och ett antal mötesdeltagare var utsvultna när stämman äntligen avrundades. Mötet avslutades således med ett enhälligt beslut att nästa års stämma skulle avslutas med smörgåstårta!

2011 04 20

Södra piren är nu temporärt iordningställd. De skador som hade uppstått på pirarmen utgör alltså inte längre något hot mot båttrafik.

2011 04 15

Förundersökning av skadad pirarm

I dag fredag gjordes förundersökning av ett dykarlag för att inspektera skadorna som har drabbat den södra pirarmen.  Den stålspont som hängde och blockerade hamninloppet har släppt och ligger nu på botten i hamninloppet mellan de två pirarmarna.  Djupet som sponten nu ligger på är 2.5 m så vi anser inte att den utgör något hot för våra ”normala” fritidsbåtar. Däremot så är det vassa kanter på sponten samt en del betongblock som har fallit ner i nära anslutning till piren. Därför kommer hamnstyrelsen att överväga ett bad/dykförbud från pirarmen i sommar.

Piren  i sig själv är fortfarande i relativt gott skick, en entreprenör kommer under nästa vecka påbörja arbete med att ”släta ut” pirarmen så att den skrovliga ytan och utstickande betong fundament samt synbara armeringsjärn inte utgör ett hot för båttrafiken.

2011 04 09

Hamnstädning

Lördagen den 9 april kallade Hamnkapten till hamnstädning.  Över 20 personer lockades ut i det vackra vädret för att hjälpa till att göra hamnen vår fin.  Det började med kaffe och fralla för att alla skulle orka med dagens kraftmätning. 

Deltagarna delades upp i fyra grupper. En grupp tog hand om att restaurera vår anslagstavla, en annan tog hand om att bygga ett nytt ”räcke” mellan hamnplan och parkeringen. En tredje sopade och fejade för att ta bort grus och tång från båtslipar och kajer samt samlade upp diverse skräp och dylikt. En fjärde grupp tog hand om ”Ruffen”, där det putsades, skurades och hängdes tavlor.

Under några timmars tid lackades svetten, det sågades, borrades, skruvades och sopades så att dammet yrde över hela hamnområdet och man kunde knappt se handen framför sig!

Resultatet blev strålande!  Efter att allt var klart drog Rolf Andersson i gång grillen och utspisade alla hungriga arbetare.

Jag vill framföra mitt stora tack till alla som hjälpte till, det är kul att ha så många duktiga och engagerade personer som ville komma ner till hamnen för att göra den fin.

ETT STORT TACK TILL ER ALLA!!

 

 

 

 

 

2011 04 08

Ny storm slår till mot Vejbystrandshamn…

Under fredagen  skulle ett dykarlag göra en undersökning av den södra pirarmen för att se hur omfattande skadorna från stormen för ett par veckor sedan var. Dessvärre drog en ny storm in under torsdag och fredagsdygnet och gjorde det omöjligt att dyka.  Till det positiva kan sägas att den bit av stålspont som hängde lös och blockerade halva hamninloppet blåste helt av. Dessvärre lossnade också en del betong från pirarmen.  En entreprenör är anlitad att göra temporära åtgärder för att fixa pirarmen så fort dykarlaget har gjort sin förundersökning.

2011 04 06

Båtplatser är utdelade för 2011

Alla hamnplatser, både fasta och ettårs platser är nu utdelade i turordning till de som står i båtplatskön. Bland de ca 120 köplatsinnehavarna var det ett 50 tal som visade intresse för båtplats 2011. Till sitt förfogande hade Hamnföreningen 6 ettårs platser och 1 fast plats. Den sista i kön som kunde erbjudas plats bland de intresserade var könummer 27.

Vi hoppas att hamnrenoveringen kan sätta igång till hösten. Detta innebär att vi förhoppningsvis kommer att förfoga över ett 40-tal nya platser. Detta skulle innebära att om det vore i år skulle nästan alla som var intresserade av båtplats 2011 kunna erbjudas en fast plats!

2011 03 24

Den södra pirarmen i vår hamn har börjat ge vika för vädrets makter.  Stålsponten som sitter runt betongfundamentet har lossnat och ligger nu och blockerar en stor del av hamnhålet. Vi är ju fullt medvetna om att hamnen och speciellt pirarmarna är i dåligt skick, men vi hade hoppats på att hamnen skulle hålla ihop fram till ombyggnaden kan starta. Vi kommer se till att problemet fixas snarast, men till dess så kan jag inte rekommendera att någon försöker sig på att ta sig in eller ut genom hamnhålet. Detta  är förenat med livsfara!

Vi har bara tur att detta hände innan vår båtsäsong börjar, och att vi har tid att åtgärda problemet innan våra båtar kommer i sjön.

2011 03 14

Under denna vecka kommer Hamnföreningen skicka uterbjudande om hamnplats till alla som står i båtplatskön. Hamnföreningen kommer erbjuda 6 ett-års platser och 1 fast hamnplats.

”Ett-års plats” innebär att man får disponera tilldelad plats under säsongen 2011. Avgiften är 875 sek per breddmeter plus 30cm. Är din båt 2m bred betalar du alltså för 2.30m.”Fast plats” innebär att man tillsvidare får nyttja tilldelad plats.  Avgiften är den samma som för ett-års platser.  De personer i kön som är intresserad av hamnplats måste ge svar på brevet innan den 3 april.

Hamnkapten kommer meddela de som blir tilldelade platser i vecka 14.

Platserna kommer att tilldelas enligt turordningen i kölistan.

2011 03 11

Lördagen den 7 maj har vi sjösättning. Alla som är intresserade av att få hjälp med att få båten i sjön ombedes kontakta Hamnkapten så fort som möjligt. Priserna varierar beroende på vad som ska göras. Båtar som endast behöver lyftas från kajen ner i hamnbassängen betalar 500sek. Båtar som transporteras från hamnplan till hamnbasäng betalar 700sek. Lyft  eller isättning av ankarbojar/förtöjningar betalar 200sek. Vi börjar lyftandet klockan 08:00, då är naturligtvis alla med så vi kan hjälpas åt! Då går dagen så mycket snabbare.

Men innan vi sjösätter ska vi ha årsmöte i Hamnförening. Detta avhålls skärtorsdag den 21 april i källaren på Viktoriagården. Mötet börjar klockan 18:00.  Hamnföreningen hoppas på stor uppslutning!  Kallelse kommer också att skickas ut.

Eftersom vi alla månar om att det ska se snyggt ut i hamnen, kommer vi att annordna en städdag. Alla som kan och vill anmodas därför att komma till hamnen den 9 april klockan 10:00!

Ni som har båtplatser vet att vi har skickat ut fakturor för båtplatsavgiften 2011. Dessa skulle vara inbetaldasenast den 28 februari. Känner du på dig att du inte betalt, så bör du göra detta så fort som möjligt. Så fort som vi har fått in betalningar från de ordinarie båtplatsinnehavarna kommer vi att dela ut outnyttjade platser till de som står i kölistan. Som det ser ut just nu så har vi inga fasta hamnplatser som kommer att kunna erbjudas, men det ser ut som om vi kommer att ha fem ettårsplatser att hyra ut. Du som som står i kön kommer att få brev från föreningen som frågar om du är intresserad. Detta brev kommer förhoppningsvis att skickas ut i slutet på mars.

2011 02 18

Ängelholms kommun harinlett arbetet med ett nytt upphandlingsförfarande för att hitta en entreprenör som utförombyggnationen av hamnen.

Följande preliminäramilstolpar är uppsatta:

Nytt förfrågningsunderlag klart 15 mars

Start av ny upphandling 31 mars

Sista dag för inlämning  15 maj

Utvärdering klart – entreprenör meddelas 31 maj

Planerad byggstart- förhoppningsvis så snart båtsäsong 2011 är avslutad, runt 1 oktober.

2011 02 06

Dessvärre kommer inte inte någon ombyggnad av hamnen att påbörjas i vår. Kommunen kommer i enlighet med dom från kammarätten i Göteborg vara tvungna att göra om entreprenad upphandlingen. Läs mer på: http://hd.se/angelholm/2011/01/25/underkant-for-kommunens-hamnbygge/

Tidigast ombyggnad av hamnen kan påbörjas blir under hösten 2011, beroende på hur den nya upphandlingen går.

Hamnföreningen har i januari skickat ut fakturortill samtliga hamnplats innehavare. Vejbystrandshamnförening har inte ändrat hyran av hamnplats 2011. Denna kommer alltså att ligga kvar på en kostnad av 875sek per breddmeter. Man betalar för båtens bredd plus 30cm.

Vill påminna alla hamnplats innehavare att om man inte har för avsikt att nyttja sin hamnplats under 2011 ber vi att omgående, dock senast 28/2 kontakta Hamnkapten och meddela detta.  Du behåller givetvis din nyttjanderätt 2012.

Som Hamnkapten vill jag också påminna om några regler gällande våra hamnplatser:

Det är under inga förutsättningar tillåtet att hyra eller låna ut båtplats i andra hand. Hamnföreningen äger rätt attdisponera outnyttjade hamnplatser. Hamnplats innehavare måste vid kontroll kunna verifiera minst 50 % ägarskap i båt. Försäkring av båt måste vara skriven på Dig som hamnplats innehavare.

Vi vill också påminna om att sjösättning ska ske senast 1 juni, dispens av detta kan i vissa fall ges av Hamnkapten.

Mellan 1 juni- 1 september ska Hamnkapten alltid meddelas om båten är borta från hamnplatsen i mer än 24 timmar.

Om lediga båtplatser finns tillgängliga under 2011 kommer hamnföreningen meddela detta till alla somstår i båtplatskö någon gång under mars eller början av april.

2011 01 16

God fortsättning på vad jag hoppas kommerattbli ett fantastiskt båtår!  Dessvärre har vi inte fått någon mer information om när ombyggnaden av hamnen kommer att starta. Som det ser ut nu kommer nog inte arbetet igång förren till hösten.

Vi ärnu klara med den nya”Båtplatskölistan”. För närvarande står 117 personer i kön.  Följ länken nedan för att se listan.

BÅTPLKÖ 2011

2010 09 25

Båtsäsongen 2010 gårmot sitt slut. Lördagenden 25 septemberhade vi ”båtlyftardag”. Hamnens större båtar blev upplockade och satt på sina vaggor och kärror. Vi lyfte 10 båtar, några bojar och Delfinens flytbrygga och allt gick som vanligt mycket smärtfritt. Jag vill passa på att tacka alla närvarande för er hjälp. Det är trevligt att ha en hamn där alla hjälps åt!

Jag vill också passa på att tacka samtliga båtägare för en mycket bra och problemfri båtsäsong 2010!

Vi väntar fortfarande på besked om när ombyggnadsarbetet av hamnen kan påbörjas. Förhoppningen är att arbetet kan påbörjas under hösten/vintern 2010/11. Om starten av arbetet försenas såpass mycket så att det ej kan avslutas innan maj 2011 kommer arbetet att skjutas till hösten 2011. Detta för att inte båtsäsongen 2011 ska drabbas. När och om arbetet påbörjas, kommer vi att skriva om det här. Vi ber att båtägare som har kvar sina båtar i hamnen håller sig uppdaterade på denna sida så att ni snabbt kan få upp era båtar.Båtägare ansvarar också attakterförtöjningar blir upplockade inför hamnarbetet.

Jag vill också uppmana samtliga båtägare som tar upp sina båtar inför vintern att”städa upp” kring sin hamnplats. Båtplatsinnehavaren ansvarar för  attförtöjningsdon, rep, däck, mm. omhändertas.

Har du kommentarer eller frågor till Hamnkapten som du tror är av allmänt intresse, får du gärna ställa frågan eller kommentaren nedan. Det går också bra att maila,  johan.lundstrom@bjarenet.com